knjizara.com
Stevan Filipović - istina o istorijskoj fotografiji

Mirjana Belić-Koročkin-Davidović, Radivoje Davidović (autor)

Stevan Filipović - istina o istorijskoj fotografiji
792 din
Stara cena: 880 din
U korpu

U knjizi je opisano senzacionalno otkrice ko je autor cuvene fotografije sa vešanja Stevana Filipovica koja je obišla svet i nalazi se danas u palati Ujedinjenih nacija u Njujorku. Sedamdeset godina trajala je enigma ko je snimio veliki trenutak istorije. Kada je prvi put ugledao fotografiju ispod vešala Stevana Filipovica tadašnji predsednik vlade Indije Džavaharlal Nehru je klekao i dugo ostao skušen u molitvi i razmišljanju. Ustavši rekao je: „Kakav moral pod omcom. Ovaj covek je prekoracio granicu smrti“.
Rukopis predstavlja vredno istorijsko - publicisticko i književno delo. Autori uspeš

no na osnovu relevantnih izvora i literature toplo i pismeno prikazuju život i revolucionarni put Stevana Filipovica, koji je živeo samo 26 godina i cija je herojska smrt ovekovecena fotografijom jedinstvenom u Drugom svetskom ratu postala simbol prkosa, smrti, simbol hrabrosti i borbe za slobodu.
Knjiga je ilustrovana sa 78 fotografija na kojima su prikazane retke slike iz života Stevana Filipovica, dokumenta iz arhivske grade, spomenici, ploce, umetnicka dela i ekskluzivni snimci na kojima su svedoci sa vešanja snimljeni 22.maja 1942. godine u Valjevu.
Rukopis za knjigu dobio je nagradu Fondacije „Dragojlo Dudic“ 2010. godine.
Recenzenti knjige su dr Venceslav Glišic i profesor Đorđe Odanović.
Udruženje novinara Srbije proglasilo je knjiigu "Stevan Filipović-istina o istorijskoj fotografiji" za najbolje publicističko delo u oblasti istraživačkog novinarstva u 2012.godini a autorima knjige dodelilo prestižnu nagradu "Žika M.Jovanović".

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Znamenite ličnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Čigoja; 2. izdanje, 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 164 str.; 978-86-7558-921-1;