knjizara.com
Srpska groblja na Kosovu i Metohiji : uništena spomenička i jezička baština

Mitra Reljić (autor)

Srpska groblja na Kosovu i Metohiji : uništena spomenička i jezička baština
rasprodato

Uništavanje grobalja u proteklih dvadeset godina je deo sistematskog uklanjanja tragova srpskog i pravoslavnog prisustva na Kosovu i Metohiji. Zajedno s nestankom i proterivanjem Srba iz gradova, u najvećoj mogućoj meri, porušena su velika gradska groblja u Prištini, Kosovskoj Mitrovici, Peći, a groblje u Đakovici je potpuno zatrto. Iz šikare u koju zarasta nazire se tek ostatak gradskog groblja. Jedna od metoda uništavanja je preimenovanje i falsifikovanje imena, namene i vlasništva, grobalja, crkava i kulturnih mesta.
Karakt

erističan je primer razorenog gnjilanskog srpskog groblja gde je nedavno na albanskom jeziku postavljena tabla ,,Grobnica pripadnika zajednice katolika, protestanata i Jevreja”. Tako je srpsko pravoslavno groblje postalo mesto nekih drugih i, u najve-ćem broju, nepoznatih zajednica i veroispovesti. Duboko u etnički očišćenoj teritoriji sistematski su uništavana seoska groblja koja je danas vrlo teško pronaći. Najveći poznavalac ove problematike, prof. dr Mitra Reljić, s Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, dvadeset godina proučava uništeno spomeničko nasleđe.
U knjizi ,,Srpska groblja na Kosovu i Metohiji: uništena spomenička i jezička baština” tvrdi da je u ovom periodu uništeno nekoliko desetina hiljada spomenika, različite starosti, od srednjeg veka do danas. U jednoj od najvažnijih knjiga o našem jeziku „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji danas” profesorka Reljić kaže da „spomenički natpisi pružaju dovoljno podataka o istorijskom usudu, večitim, nasiljem izazvanim migracijama i tegobnom životu kosovskometohijskih Srba, o patrijarhalnoj vezanosti porodice, svagdašnjoj skromnosti, veri i praštajućoj prirodi kosmetskog čoveka”. Ona se u svom dugogodišnjem radu često osvrće na uništavanje spomenika preminuloj deci, o nekima se i lično stara i održava ih.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo i Metohija , Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Matica srpska; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 343 str.; 978-86-7946-302-9;