knjizara.com
Kazivanja o Trepči 1303-2018.

Novak Bjelić (autor)

Kazivanja o Trepči 1303-2018.
1870 din
U korpu

Novak Bjelić, naš savremenik, kosovski Srbin i junak, dugogodišnji rukovodilac Trepče, dao je sebi truda da ispiše iscrpnu, dragocenu istoriju ovog slavnog rudnika od 1303. do 2018. godine. Tu istoriju je naslovio Kazivanja o Trepči, dajući primer drugima da istinitim svedočenjima stanu u odbranu svoje očevine i dedovine, koju nikakva okupaciona sila ni oružana pljačka ne mogu oteti i proglasiti svojom.
Matija

Bećković

U Kazivanjima o Trepči na razmeđi dva milenijuma, Bjelić na speci-fičan, slikovit i ubedljiv način svedoči o periodu urušavanja i očajničkih napora da se sačuva najvredniji neobnovljiv kapital koji Srbija poseduje: mineralno-sirovinski kompleks.
Prof. dr Slobodan Vujić

Kada je Novak Bjelić preuzeo dužnost generalnog direktora Trepče 1995, pokazao je da ljudska volja i znanje mogu da preusmere istorijska kretanja. Uveliko propali, opljačkani i razoreni srpski privredni gigant vraćen je na noge. Sprečena je rasprodaja nacionalnog, rudnog bogatstva strancima. Ono što se nije uspelo propagandom i „stranim ulaganjima“ ostvareno je, međutim, vojnom agresijom: SR Jugoslavija je napadnuta 1999, Kosovo je okupirano, a Trepča osvojena prepadom američkih i francuskih trupa. Kazivanja o Trepči biće dragocen izvor za sva buduća proučavanja krupnih istorijskih događaja iz doba 1995–2001 godine.
Dr Miloš Ković

Bez vere u uspeh nema uspeha! – poručuje svima Novak Bjelić svojom knjigom. Čak i da nije ove jednostavne i univerzalne poruke, knjigu bi trebalo pročitati jer svedoči o vremenu teške borbe i izdržljivom borcu koji ne odustaje.
Živadin Jovanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo , Kosovo i Metohija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 269 str.; 978-86-519-2375-6;