knjizara.com
Kosovski vilajet 1879-1900. : godišnji izveštaji
(salname)

Milena Gostović (autor)

Kosovski vilajet 1879-1900. : godišnji izveštaji
880 din
U korpu

U okviru Kosovskometohijskog odbora Matice srpske objavljena je knjiga Milene Gostović, „Kosovski vilajet 1879–1900. Godišnji izveštaji (Salname)”. Urednik izdanja je prof. dr Valentina Pitulić. Recenzenti knjige su: prof. dr Miloš Jagodić, doc. dr Miroslav Pavlović, doc. dr Uroš Šešum i dr Aleksandra Novakov. Lekturu i korekturu uradila je Aleksandra Nikolić a imenski i geografski registar sačinio je Vladimir M. Nikolić. Rezime knjige preveden je na engleski (Ljiljana Tubić), ruski (Verica Ševo) i nemački jezik (Borka Galavić). Publikovanje ove knjige omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Knjiga Milene Go

stović obrađuje period osmanske vladavine nad provincijom Kosovski vilajet, kako je bio njen službeni naziv, sa akcentom na jednu specifičnu vrstu osmanskih izvora ? salname, odnosno godišnje izveštaje za čitavu provinciju. U dosadašnjoj istoriografskoj praksi, ova vrsta izvora je bila poznata, s tim da je jedna salnama naučno obrađena i publikovana na turskom jeziku, dok su podaci o stanovništvu, najviše navođeni u albanskoj istoriografiji, često tendenciozni i selektivni. Sistematsko proučavanje salnama nameće se kao imperativ boljeg razumevanja osmanske uprave i naučnog pristupa ovoj vrsti istorijskih izvora. Potrebno je naglasiti da salname, kao krajnje birokratizovana forma izveštaja, zahtevaju nijansirani i krajnje kritički pristup, ali su jedan od najvažnijih izvora za celokupan život u Kosovskom vilajetu pred kraj osmanske uprave. Sistematsko proučavanje prostora Kosova i Metohije, publikovanjem navedene monografije dobilo je još jedan značajan segment, uvid u osmansku arhivsku građu koja je posebno važna za određenje pitanja granica i podeljenosti prostora, organizacije prosvetnog, verskog, ekonomskog života, ali ono što je najvažnije i najosetljivije jesu podaci o verskoj i nacionalnoj strukturi stanovništva.

Monografija Milene Gostović predstavlja izuzetan istoriografski doprinos studija istorije Kosova i Metohije u jednom od najosetljivijih istorijskih trenutaka. Naučni i stručni pristup, izuzetno poznavanje osmanskih izvora, prezentovanje naučnoj javnosti do sada nepoznatih ili malo poznatih arhivskih materijala daje veliku vrednost ovoj knjizi.

Milena Gostović, rođena je u Bečeju, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Osnovne i master studije završila je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na Odseku za istoriju. Govori engleski, turski i nemački jezik. Živi u Bečeju.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije , Kosovo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Matica srpska; 2021; ćirilica; 24 cm; 224 str.; 978-86-7946-359-3;