knjizara.com
Kosovo u usmenoj i srednjovekovnoj književnosti
zbornik radova

Kosovo u usmenoj i srednjovekovnoj književnosti
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Trideset godina nakon objavljivanja zbornika radova „Kosovo u usmenoj i srednjovekovnoj književnosti” ukazala se potreba za njegovim ponovnim publikovanjem. Šest vekova od Kosovskog boja akademska zajednica je 1989. godine obeležila naučnim skupom gde su izlagali najeminentniji jugoslovenski istraživači stare književnosti možda po poslednji put okupljeni u granicama jedne države.
Čini se da je prošlo dovoljno vremena da se njihov doprinos nauci o književnosti objektivno može oceniti kao izuzetan. Interesovanje za narodnu i srednjovekovnu književnost ni danas ne jenjava, te su ovde predstavljeni naučni rezultati i te kako značajni za dalja istraživanja.
Motiv Kosova tuma

čen je s različitih aspekata: u vezi s idejom oslobađanja od ropstva; u kontekstu junaka antipoda – Miloša Obilića i Vuka Brankovića; kroz analizu narodnih pesama „Smrt majke Jugovića” i „Verenica Toplice Milana”; povodom makedonske usmene poezije; te predanja s juga Srbije o Kosovskoj bici i njenim istaknutim učesnicima; zatim vidova transponovanja kosovske legende u stihovima Filipa Višnjića i starca Milije; interpretacijom naslova „Izgibio Jugovića”; oko vizije slobode, viteštva, časne smrti i etičke dimenzije opredeljenja za carstvo nebesko; posvećivanjem pažnje kosovskom mitu u književnosti Crne Gore; kao i motivu izdaje; te odjecima Kosovske bitke i legende o njoj u srpskoj poeziji; prezentovanjem istorijskih podataka iz hronike Idrisa Bitlisija, napisane na persijskom jeziku; pregledom slovenačkih zapisa o boju na Kosovu; i, najzad, izlaganjem o vidovdanskom kultu i kosovskom mitu.

Zbornik sadrži saopštenja sa Naučnog skupa Slobodarstvo u usmenoj i srednjovekovnoj književnosti o kosovskom boju, održanog 31. jula 1989. godine u Kruševcu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovo i Metohija , Kosovo , Srednji vek , Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Agora; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 140 str.; 978-86-6053-278-9;