knjizara.com
Srbi u Bosni i Hercegovini od deklaracije do konstitucije
političko, odbrambeno i vojno organizovanje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini 1991-1995

Vinko Pandurević (autor)

Srbi u Bosni i Hercegovini od deklaracije do konstitucije
rasprodato

Pandurevićeva studija predstavlja celovitu analizu i donosi potpuno nov pristup zasnovan na činjeničnom materijalu koji proističe iz mnoštva autentičnih i originalnih dokumenata političkog, međunarodnog i vojnog karaktera. Lišena subjektivnih stavova, proizvoljnih zaključaka i pogrešnog prikazivanja činjenica, utemeljena isključivo na faktima, ona u stvari predstavlja naučni rad.
Vremenski period o kome je reč ispunjen je burnim događajima koji su doveli do potpunog slabljenja društvenih i političkih struktura, i novi interesi novih političkih snaga napali su suštinska načela dotadašnjeg sistema društvenog jedinstva. U nastupajućoj krizi n

isu se mogli pronaći nikakvi zajednički ciljevi među sukobljenim stranama koje su, pored ostalog, bile ubeđene da se ti zajednički ciljevi ne mogu ni pronaći.
Analizirajući brojne dokumente, autor daje odgovor na pitanje kako je srpski narod u Bosni i Hercegovini bio prinuđen da stvori svoju Republiku i svoju vojsku. Sve odluke, koje su donosili njogovi legitimno izabrani predstavnici u organima BiH, a kasnije i u organima Republike Srpske, usvajane su kroz demokratsku proceduru, bile su otvorene, javne, miroljubive i pozivale su na kompromis. Sve te odluke ticale su se zaštite sopstvenih nacionalnih prava i interesa, bez ugrožavanja interesa druga dva naroda.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srbi , Bosna i Hercegovina
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: IGAM; 2011; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 368 str.; 978-86-83927-69-2;