knjizara.com
Otpor zaboravu

Kemal Pervanić (autor)

Otpor zaboravu
1320 din
U korpu

Kemal Pervanić (1968, Kevljani, BiH) preživio je ozloglašeni koncentracijski logor Omarskakoji su u prvim danima rata u Bosni i Hercegovini uspostavile vlasti bosanskih Srba. Logor jenominalno bio ‘istražni centar’, a otkriven je 1992. godine što je dovelo do međunarodnepolitičke konsternacije i osude.Autor je svjedočanstva o strahotama logoraša u logorima na širem području Prijedoraobjavljenih u knjizi The Killing Days: My Journey Through the Bosnian War. Autor je filmaPretty Village, priče o oprostu, pomirenju i dometima ljudskosti.

Sasvim

jednostavno, i uz sporadično čudan humor, Kemal opisuje užase dvaju logora ukojima je bio zatočen, kao i dvojbe s kojima se suočavao. Mnogi od njegovih mučitelja bivšisu mu školski drugovi koji su ispunjeni iracionalnim strahovima i mržnjom.
Bruce Clark, The Economist

KNJIGA godine: dopustite mi da se klonim reklamnih slogana te da vam preporučimizvanrednu knjigu The Killing days autora Kemala Pervanića. Autor prepričava svojalogoraška iskustva iz Omarske 1992. g, iz jednog od nezamislivih logora smrti. Knjigaodmjerenog tona, promišljena, ali jednostavno činjenična i dirljiva.
Noel Malcolm, The Sunday Telegraph

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Bosna i Hercegovina , Rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Most Art; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 272 str.; 978-86-80640-85-3;