knjizara.com
Sloveni u evropskoj istoriji i civilizaciji

Frensis Dvornik (autor)

Sloveni u evropskoj istoriji i civilizaciji
rasprodato

Reč je o monumentalnom delu zasnovanom na preciznom istraživanju obimne istorijske građe i velikoj erudiciji, snabdeveno obimnim kritičkim aparatom, dok svako poglavlje sadrži posebnu, veoma iscrpnu bibliografiju. Karakteristika Dvornikovog pristupa je da pored međunarodnih političkih odnosa, sa jednakom pažnjom istražuje kulturnu istoriju i razvoj institucija slovenskih naroda, stavljajući je u širok kontekst istorije njihovih suseda. Posebno su značajna poglavlja posvećena istoriji religije. Pred nama je

već klasično delo, koje je već godinama nezaobilazan priručnik kod svakog ozbiljnijeg bavljenja istorijom Slovena, od njihove pojave na evropskom tlu pa sve do epohe Petra Velikog.
Otac Frensis Dvornik bio je jedan od najznačajnijih istoričara slovenskog porekla u zapadnom svetu. Pored značajnih studija o Slovenima u srednjem i početkom novog veka, Dvornikovo glavno delo je "Ranohrišćanska i vizantijska politička filozofija". Poreklom iz Čehoslovačke, kao franjevački sveštenik odlazi na studije u Pariz i London, da bi potom postao profesor vizantijske istorije na Harvardu.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2001; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 844 str.; 86-7102-009-6;