knjizara.com
Sajferpanks - sloboda i budućnost Interneta

Džulijan Asanž (autor)

Sajferpanks - sloboda i budućnost Interneta
rasprodato

Slavoj Žižek je ovu knjigu nazvao obaveznim štivom za sve one koji su zainteresovani za realnost naše slobode, dok Oliver Stoun smatra da nam ova knjiga pruža savršen uvid u to na koji način su naše osnovne slobode, kao i demokratija, ugrožene. Knjiga razmatra najveću dilemu našeg doba.
Na jednoj strani je mogućnost korišćenja interneta zarad povećane transparentnosti, a na drugoj mogućnost masovnog elektronskog nadzora putem interneta. Dok povećava mogućnost brzog i jednostavnog širenja znanja, kao i organizovanja, internet, istovremeno, predstavlja veliki rizik po našu privatnost.Nakon "Neautori

zovane autobiografije" Albion Books objavljuje i najnoviju knjigu Džulijana Asanža "Sajferpanks: Sloboda i budućnost na internet" koja je nastala kroz razgovore sa, kako sam Asanž kaže, trojicom vodećih virtuelnih aktivista, Džejkobom Apelbaumom, Džeremijem Cimermanom i Endijem Milerom-Magunom.
Ova četvorica pobunjenika protiv vladajućeg internet ustrojstva sastala su se da razgovaraju o problemima privatnosti, onlajn komunikacije i slobode na internetu, o otporu. Krajem 1980-ih godina osnovan je Cypherpunks Electronic Mailing List pokret, a Džulijan Asanž je jedna od njegovih vodećih ličnosti od samog početka.
Izraz Cypherpunks označava aktiviste koji se zalažu za široku upotrebu kriptografije (pisanje u kodu), što je po njima jedan od načina za zaštitu privatnosti od "Velikog brata". Njihov cilj je sažet u paroli "Privatnost za slabe i transparentnost za jake".

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Internet , Tehnološki razvoj , Sloboda
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Albion books; 2013; Broširani povez; latinica; 21 cm; 136 str.; 978-86-89237-06-1;