knjizara.com
Rogačevo
monografija

Živko Janeski-Šarski (autor)

Rogačevo
1650 din
U korpu

Za Rogačevo kao naseljeno mesto (selo) niko tačno i ne zna od kad postoji. Pismeni tragovi od koje godine i veka postoji ovo selo, ne postoje. Prvi put selo se spominje u turskim defterima i popisama iz 1467 godine. Prema legendama kazivalo se da su se u šumi u blizini sadašnjeg sela neki kaluđeri sakrivali posle Kosovske bitke. Prva kaluđerska naseobina je verovatno bila oko izvora reke koja tu izvire, ispod jedne vertikalne stene. To mesto i ta reka, se i dan danas zove "Kaluđer". Tu se planina naglo spušta oko izvora reke. Oko te reke se nekad formirao zaravan od nanosa sa planine koje su nosile prolećne bujice kada se sneg otopljavao. No tu iz

nad i nema neke velike doline jer svi velike udoline sa visova ispod Ljubotena kao jednog od najdominantnijeg vrha velike Šar -planine, zaobilaze ovaj zaravan i prave poveći zavijutak prema selu Vratnica na jugozapadu makedonskoj strani, i prema Globočici i Straži na jugoistoku na srpskoj strani.
Hteli ne hteli, počinjemo od toga da je selo Rogačevo sada pogranično selo. Na jugoistočnem delu svoga atara graniči se sa atarem srpskog sela Gorance, od pre par godina takođe čisto šiptarskog sela. Na severu ispod Ljubotena atar sela Rogačeva se graniči sa atarom šiptarskog sela Globoč ica koje takođe pripada Srbiji. Inače prava susedna sela Rogačevu su Jažince na istoku, i Staro selo na zapadu. Na jugu Rogačevski atar se preko Rudine graniči sa atarom sela Raduša i sela Orašje. Jednim malim jezičkom kod "Suve reke", selo izlazi na reku Vardar. Na severu atar sela se graniči sa obroncima vrha Ljubotena kao državne teritorije.
Po utrini koju zauzima, ovo selo spada mešu najveća sela u Tetovskoj opštini. No to je posna zemlja. Posebno neplodna je ta "Rudina" koja po sastavu zemljišta kao da ne pripada šarplaninskoj geologiji. Selo se nalazi na visini od 803 metara nadmorske visine. To je posledne prvoslavno selo na šarplaninskim padinama prema Kosovu na jugoistoku. Sela Rogačevo, Staro selo, Vratnica i Belovište su jedina čista prvoslavna sela i kako su u nizu oni predstavljaju poslednu oazu pravosljavlja i slovenstva u "Šarskom Podgoru".


Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Živko Janeski-Šarski - izdavač; 2006; Tvrd povez; latinica; 145 str.;