knjizara.com
Transparentna tranzicija
drama u četiri čina

Živko Janeski-Šarski (autor)

Transparentna tranzicija
495 din
U korpu

Ovo su četiri naizgled različite drame, a ustvari sva četiri teksta imaju puno sličnosti iako se dešavaju na različita mesta. Vreme tranzicije i brzih neočekivanih promena je ta nit koja spaja ove četiri drame, tako da deluju kao neki roman u nastavcima sa po jednim glavnim i ostalim sporednim ličnostima koji se prepljiću u radnjama ovih četiri drama. U ovom delu Balkana tranzicija je najteže sprovođena delom i zato što je bila opskurenja ratnim dešavanjima, tako da se tranzicija dogodila baš u najgore vreme. Ali kao što aut

or kroz svoje junake često ima obi č aj da kaže; da niko ne može da pobegne od svoje sudbine, tako se i junaci u dramama koprcaju, ali nikako da izađu iz svoje kože. Ono što hoću posebno da istaknjem; to je čitljivost teksta ovih drama. Sve ove drame mogu da se pretoče u neki romansekiji zaplet, mada autor ima naklonost za dijaloške forme što je i uslov za pisanje dramskog teksta.
U dramama "Novi Menadžment" i "Offisina loca" autor je razgrnuo milje jednog kolektiva gde je počela ta nekakva privatizacija koja nailazi na probleme i lomove, jer je baš vreme tranzicije na površinu izbacilo onaj najgori sloj ljudi koji u normalnim okolnostima bio bi na dnu društvene lestvice merila vrednosti, a eto sada je isplivao da bude glavni i da odlučuje o sudbinu neke skupine normalnih, sada već zaplašenih ljudi. To tako obično biva u mutnim vremenima kao što su tranzicijska, pa eto, još kažu da su transparentna. I žalosno i smešno. Taj proces tranzicije društvenih firmi u akcionarska društva je dugo trajao. Kao da nema kraja tim procesima.
U trećoj drami "Tra - la - la" postoji neka veća tranzicija oko razdvajanja dva "oka u glavi" Srba I Crnogoraca koja se odvija u jednom manjem turističkom naselju koje su izgradili došljaci iz Srbije. I tu se odvija ta, ukrštena interesima, transparentna tranzicija koja ima za cilj jeftine rasprodaje mukom stečene imovine uz posredno posmatranje krvavih ratnih zbivanja u Bosni... Naslu ć uje se uvod u neko dalje raslojavanje nekadašnje velike Jugoslavije kroz moguć nost budeć eg razdvajanja Srbije i Crne Gore.
Kod četvrte drame "Pečalbari dolaze" radnja je izmeštena u neko pečalbarsko selo podno Šar planine gde navraćaju pečalbari koji su se poštenim radom obogatile u bogatoj Americi i koji kao bogati svetski "globoteri" sada dolaze da se transparentno pokažu svojim zemljacima. I oni bi sad pod stare dane da ućare nešto od života zjedno sa njihovim isposnicima iz sela. I tu se dešava neka dupla tranzicija iza koje se vidi taj splet nacinalno verskih isprepletenosti oko zajedničkog suživota sa Albancima koji postaju civilizacijski problem u mislima ovih gorštaka.
Aleksandar M. književnik


Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Žigraf; 2005; latinica; 20 cm; 207 str.; 86-907563-0-2;