knjizara.com
Razne uspomene Konstantina A. Jovanovića na vladare Srbije i Crne Gore 19. veka

Konstantin Jovanović (autor)

Razne uspomene Konstantina A. Jovanovića na vladare Srbije i Crne Gore 19. veka
rasprodato

Memoari arhitekte Konstantina A. Jovanovića, pod nazivom Razne uspomene Konstantina A. Jovanovića na vladare Srbije i Crne Gore 19. veka. Originalni rukopis, pisan 1917, priredila je za štampu istoričarka umetnosti, kustoskinja Muzeja grada Beograda, Danijela Vanušić.
Konstantin A. Jovanović pripada generaciji srpskih arhitekata školovanih u prestižnim evropskim centrima, koji su na prelazu dva veka svojim graditeljskim rukopisom izmenili orijentalnu fizionomiju beogradske varoši. Rođen je 1849. godine u Beču kao najstarije dete prvog srpskog fotografa i litografa Anastasa Jovanovića, a kasnije i dvoroupravitelja kneza Mihaila.
Poznat ug

lavnom po svom visokom obrazovanju i bogatom arhitektonskom opusu, Jovanović je do sada bio tajanstven po pitanju sopstvenog iskustva i sećanja. Sačuvani rukopis u kome je osvetlio epohu, opisao savremenike i dodatno istakao značaj svoje porodice u okviru nacionalne istorije, umnogome doprinosi i njegovom boljem upoznavanju. U Uspomenama Jovanović opisuje istorijska, društvena, politička i kulturna zbivanja iz života kneževa Miloša i Mihaila u emigraciji u kojima je njegov otac neposredno učestvovao, a čijih je priča on bio svedok. Darovito napisano originalno literarno delo predstavlja retko svedočanstvo jednog nedovoljno poznatog perioda srpske istorije.
Rukopis koji je na objavljivanje čekao više od pola veka ovom publikacijom prvi put izlazi na svetlost dana. Knjiga u izdanju Muzeja grada Beograda namenjena je čitaocima stručne i šire javnosti sa željom da ona postane predmet interesovanja i moguće polazište budućih istraživanja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Memoari
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Muzej grada Beograda; 2013; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 99 str.; 978-86-80619-59-0;