knjizara.com
Ravanica - istorija i slikarstvo

Marina Belović (autor)

Ravanica - istorija i slikarstvo
1650 din
U korpu

Monografija predstavlja sažet tekst doktorske disertacije koja je odbranjena 1996. g na Univerzitetu u Prinstonu (Princeton University, N.J.), SAD, i , zatim, prevedena na srpski jezik i prilagođena okvirima jugoslovenskog izdanja u toku istraživanja kojima se autor bavio u Centru za vizantijske studije Dambarton Ouks u Vašingtonu. Knjiga je ilustrovana sa 92 crno bele i kolor fotografije i oko 40 crteža.

Pišući o fresko slikarstvu ravaničke crkve M.Belović je novim naučnim pristupom i najsavremenijom naučnom metodologijom uspostavila sasvim novu naučnu sliku o umetničkoj celini Ravanice. Ona je izuča

vajući ovo značajno delo srpske umetnosti Srednjeg veka osvetlila sve važne geopolitičke, ekonomske, kulturne i duhovne prilike vremena u kojima je nastala Ravanica. Analizom mnogih raznorodnih elemenata M. Belović uspela je da ustanovi koliko su ravaničke freske u teološkom i liturgijskom pogledu delo svoje epohe i koliko je ovaj umetnički spomenik reprezentant teoloških, ikonografskih i stilskih shvatanja moćne vizantijske umetnosti, ali istovremeno i vesnik novih tendencija koje će doći do izražaja u potonjim srpskim delima velike vrednosti, kao što su Kalenić, Manasija i druge fresko celine Moravske Srbije.
Radomir Stanić


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija , , Slikarstvo , , Domaća izdanja na engleskom

Izdavač: Zavet; 1999; Broširani povez; ćirilica; 30 cm; 278 str.; 86-7034-034-8;