Racionalni izbor

Itzhak Gilboa (autor)

Racionalni izbor

1920 din

U korpu

Svrha je ove knjige je da upozna čitaoce sa nekim od osnovnih saznanja teorije racionalnog izbora, oslanjajući se na formalne teorije mikroekonomije, odluke, igara i društvenog izbora, kao i na ideje razvijene u filozofiji, psihologiji i sociologiji.
Modeli racionalnog izbora pokazali su da su dovoljno fleksibilni da uključe mnoge pojave koje ekonomska teorija u užem smislu ne može da objasni. Ti modeli su takođe pružili važne uvide u srodne oblasti kao što su politikologija, biologija i informatika.

Dotičući se nekih od najstarijih problema u filozofiji i imajući efekat upotrebe matematičkih alata, paradigma racionalnog izbora je osnova za razumevanje ponašanja ljudi i društva, ekonomija i naroda, organizama i vrsta. Isto tako, neophodna je za optimalno dizajniranje društvenih institucija, kao i automatizovanih sistema.
Racionalni izbor pruža jasan i pristupačan uvod u teoriju racionalnog individualnog donošenja odluka, kao i kratak pogled na teoriju igara, društveni izbor i tržišnu ravnotežu. Knjiga dobro opisuje rizik i nesigurnost, pri čemu kombinuje lucidne opise standardne teorije s nešto rasprave o njenim ograničenjima. Moje iskrene preporuke! (Drew Fudenberg, Ekonomski fakultet, Univerzitet Harvard)
Racionalni izbor jasan je, kompletan i oštrouman uvod u ekonomsku teoriju. Fokus je na pojmovima, a ne na matematici. Uvodi čitaoca u osnove te oblasti, uporedo uključujući i spoznaje iz filozofije, psihologije i sociologije. (Amanda Friedenberg, Poslovna škola W.P. Carey, Univerzitet Arizona State)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Odlučivanje
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2013; Broširani povez; latinica; 22 cm; 180 str.; 978-953-246-184-8;