knjizara.com
Putevi srpske diplomatije - ogledi o spoljnoj politici Srbije u XIX-XX veku

Mihailo Vojvodić (autor)

Putevi srpske diplomatije - ogledi o spoljnoj politici Srbije u XIX-XX veku
rasprodato

U knjizi Putevi srpske diplomatije Mihailo Vojvodić smešta istoriju Srbije u odlučujućem vremenu od 1876. do 1914. godine u šire, evropske okvire. Sudbina mlade balkanske države i tada je bila određena interesima velikih evropskih sila. Berlinski kongres 1878. godine označio je novu etapu u borbi za osmansko nasleđe. Dve carevine, Rusija i Austro-Ugarska, ostale su glavne suparnice u podeli preostalih sultanovih poseda. Uvučene u interesne sfere velikih, male balkanske države upuštaju se u sve oštriju borbu za teritorije. Srbiju dodatno opterećuju unutrašnji problemi, nesuglasice i sukobi. Krupni izazovi tražili su promišljena i brza rešenja. Srpski kraljevi i

ministri smelo su se upuštali u složene igre evropske diplomatije. Ulozi u igri bili su ugled države, unutrašnji mir i lični prestiž.
Dokumenti koji se čuvaju u državnim arhivima evropskih prestonica omogućavaju današnjem piscu istorije i njegovim čitaocima da prodru u tajni svet evropskih diplomata, i da bolje razumeju zbivanja koja su odredila tokove srpske istorije sve do naših dana.


Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Clio; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 14,5x21,5 cm; 246 str.;