knjizara.com
Provetravanje života

Marica Stojšin (autor)

Provetravanje života
440 din
U korpu

Otmena i elokventna, ova elegantna dama duha, koja je godinama radila u uglednom beogradskom časopisuDelo piše na jedinstven način književnu istoriju savremene srpske kulture. Od Vaska Pope do Branka Miljkovića, od Petra Džadžića do Vladimira Stojšina, od Miloša Crnjanskog do Mire Trailović, Marica Stojšin to čini pričajući o neformalnim susretima i druženjima sa piscima, razotkrivajući njihove karaktere, navike. Neposredno, tečno i zanimljivo.
Redakcija Dela na Terazijama bila je žižna tačka oko koje su se okupljala vodeća imena naše literature dvadesetog veka.
Uvek predusetljiva,

komunikativna i puna razumevanja za stvaraoce kako iz provincije tako i iz prestonice... Pre nego što je otišla među plave oblake, uspela je da završi rukopis Provetravanje života, preda ga izdavaču i tako zauvek ostane sa nama.
Ova knjiga koja je izdata posthumno donosi nepoznate tekstove, prepiske, zapise, eseje, kao i uspomene o neformalnim susretima i druženjima Marice Stojšin sa vodećim piscima XX veka, od Miloša Crnjanskog i Oskara Daviča do Branka Miljkovića i Vaska Pope, kao i detalje o slučaju Gojko Đogo, čije su pesme bile objavljene u uglednom časopisu Delo, a čiji je sekretar uredništva bila Marica Stojšin.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Književna opština Vršac; 2008; ćirilica; 19 cm; 296 str.; 978-86-7497-146-8;