knjizara.com
Moj život sa Jovanom Skerlićem

Klara Skerlić (autor)

Moj život sa Jovanom Skerlićem
1540 din
U korpu

Sama činjenica da će memoari Klare Skerlić, supruge Jovana Skerlića, biti konačno dostupni čitalačkoj publici, kako stručnoj tako i onoj široj, zainteresovanoj za kulturnu istoriju Srba, nedvosmisleno svedoči o značaju priređivačkog poduhvata prof. dr Slavice Garonje Radovanac. Značaj ovog rukopisa je višestruk: sa stanovišta istorije književnosti, upotpunjuju se saznanja o izuzetno značajnom istoričaru književnosti, kritičaru i društveno-političkom delatniku, naročito o njegovim poslednjim danima. Sem toga, ovi memoari s

vojim specifičnim „intimističkim“ uvidom u porodični život, navike, odnose, pa i sukobe, daju doprinos istoriji privatnog života kod Srba pred početak Prvog svetskog rata. U celini uzev, reč je o visokom naučnom doprinosu u nekoliko dragocenih oblasti.
Prof. dr Ljil?ana Pešikan Ljuštanović

Memoari Klare Skerlić sa prepiskom, koje je priredila i predgovor napisala Slavica Garonja, zahval?ujući njenim komentarima čitaju se kao knjiga u knjizi i knjiga o knjizi; priča o Skerliću u priči o Klari Skerlić i obratno, ženi koja je živela u senci velikog muža i koja se kroz memoare izborila za svoj glas. Pored naučne akribičnosti, dobrog poznavanja konteksta u kojem je delo nastajalo, detal?ne rekonstrukcije geneze dela, što je izazov za tekstološki orijentisane čitaoce, monografija je objedinila najrazličitije sfere: feminističku, imagološku, književnoistorijsku, širu socijalnu, kulturnu, što je čini nazaobilaznom građom u budućim istraživanjima najrazličitijih tema.
Prof. dr Dragana Vukićević

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Akademska knjiga; 2020; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 264 str.; 978-86-6263-326-2;