Ljubavna pisma i druge lekcije

Milisav Savić (autor)

Ljubavna pisma i druge lekcije

686 din

Stara cena: 880 din

U korpu

Govoreći o literaturi iznutra, ali i spolja, o književnom životu i kontekstu, govoreći o vlastitim poetičkim utemeljenjima, ali i poetici niza savremenika, knjiga LJubavna pisma i druge lekcije nastavlja književnu igru poznate Savićeve Fusnote.
Pisana u formi proznog i esejističkog melanža, u zanosu «da su ovom svetu još potrebne priče» i potrebi pisca da se «do kraja ogoli», skoro dve decenije nakon Fusnote, ova knjiga prati pisca, njegovu poetiku i lektiru, s podrazumevanim pogledom iskosa, iz neočekivanog.
Iza biografske proze, kombinovane sa konkretnim iskustvom čitanja savremenika (V.Stevanovića, M. J. Višnjića, D. Mihajlovića, M. Pavića, S. Selenića, A.

Tišme, LJ. Simovića, V. Ognjenović, B. Jovanović, S. Basare,...), ali i često zatamnjenih mesta iz istorije srpske književnosti (poput onih koja se tiču Dositeja, Milovana Vidakovića, Grigorija Božovića, pa i Crnjanskog), otkriva se mozaik koji afirmiše jedan važan sloj vrednosti nacionalne kulture.
Ovaj poetički bedeker, precizno svedočeći o nekim činjenicama naše literarne topografije i istorije, istovremeno dubinski i jednostavno, obaveštava o stalnosti dualiteta, življenja i pisanja, u koje je sapet pisac, o problemu biografije i biografskog u pisanju, o mestu stvarnosti u kojem se rađa literatura, na koncu, o istoriji književnih postupaka kao rodnom mestu literature.
Nenad Šaponja

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Agora; 2012; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 236 str.; 978-86-6053-088-4;