knjizara.com
Pravni lekovi u krivičnom postupku

Nedeljko Jovančević (autor)

Pravni lekovi u krivičnom postupku
1782 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Monografija prof. dr Nedeljka Jovančevića predstavlja sveobuhvatnu raspravu o pravnim lekovima u krivičnom postupku koja pored doktrinarnog, podrazumeva i pragmatični nivo. Autor argumentovano i jasno objašnjava, i naučno zasnovano analizira sistem pravnih lekova u Srbiji kako redovnih tako i vanrednih. Ukazu

je na restriktivne zakonske razloge za podnošenje zahteva za zaštitu zakonitosti, i posebno se kritički odnosi na zakonsko rešenje, koje u prethodnim zakonima nije bilo, po kojem „Vrhovni kasacioni sud odlučuje samo ako smatra da je reč o pitanju od značaja za pravilnu ili ujednačenu primenu prava“, jer se sud upušta u materijalnu stranu kontrole, iako bi u toj fazi postupka trebao da kontroliše samo formalnu stranu zahteva.

Izneto je više zaključaka koji predstavljaju sintetizovani prikaz najbitnijih saznanja do kojih je autor došao tokom istraživanja navedenog problema, a čiji rezultati mogu značajno doprineti krivičnoprocesnoj teoriji, zakonodavnoj i sudskoj praksi, a mogu poslužiti i zakonodavcu kao putokaz u regulisanju sistema pravnih lekova u Srbiji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Krivično pravo , Krivično procesno pravo , Krivični postupak , Pravni lekovi
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Dosije; 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 403 str.; 978-86-6047-357-0;