knjizara.com
Pretpostavka nevinosti : sa posebnim osvrtom na praksu Evropskog suda za ljudska prava

Svetlana Nenadić (autor)

Pretpostavka nevinosti : sa posebnim osvrtom na praksu Evropskog suda za ljudska prava
2310 din
U korpu

Predmet ove monografije je pretpostavka nevinosti u trostrukom značenju – kao individualno procesno pravo okrivljenog u krivičnom postupku, kao ljudsko pravo međunarodnog prava ljudskih prava i kao načelo kojim se garantuje legitimitet krivičnog postupka. Autor je predstavio bogatu uporednopravnu praksu i analizirao normativne pretpostavke nevinosti u međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava, kao i način tumačenja i obim pretpostavke nevinosti u mehanizmima za zaštitu ljudskih prava. Poseban pravac istraživanja odnosio se na praksu Evropskog suda za ljudska prava i istraživanje pretpostavke nevinosti pred ovim sudom. U trećem delu

istraživanja analizirani su inherentni rizici za pretpostavku nevinosti u društvu rizika. Autor je ukazao na teorijske modele koji mogu da posluže za testiranje potencijalne ugroženosti pretpostavke nevinosti i identifikovao više tendencija koje predstavljaju globalan trend ugrožavanja pretpostavke nevinosti.

Knjiga pruža teorijsku osnovu za bolje razumevanje i dalju analizu savremenih tendencija krivičnog procesnog i materijalnog prava u odnosu na pitanje pretpostavke nevinosti. Osim toga, ona ima i praktičnu važnost jer je koristan izvor za upoznavanje sa praksom i stavovima međunarodnih tela u pogledu zaštite pretpostavke nevinosti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ljudska prava , Međunarodno pravo , Krivično pravo
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 392 str.; 978-86-519-2724-2;