knjizara.com
Potonuli i spaseni

Primo Levi (autor)

Potonuli i spaseni
rasprodato

Koje su to hijerarhijske a koje tehničke strukture autoritarnog sistema koje služe za poništavanje ličnosti jedne osobe? Kakvi se odnosi stvaraju između tlačitelja i potlačenih? Ko su bića koja nastanjuju ?sivu zonu? sarađivanja? Kako se stvara čudovište? Da li je bilo moguće shvatiti iznutra logiku mašinerije istrebljivanja? Da li je bilo moguće pobuniti se? I ne samo to: kako funkcioniše sećanje na jedno drastično iskustvo? U svojoj poslednjoj knjizi o nacističkim logorima, objavljenoj samo nekoliko meseci pre smrti, Primo Levi pokušava da dâ odgovore na sva ova pitanja. To je svojevrstan z

bornik razmišljanja nastalih na osnovu iskustava iz Aušvica koja dotiču najdublju srž čovekove moralne odgovornosti i odnosa među ljudima.

Čitav život posvetio je prenošenju svojih iskustava mladim ljudima, gostovao je po školama, razgovarao sa učenicima i odgovarao na njihova pitanja. Smatrao je da se o iskustvima kakva su Aušvic, Mathauzen, Birkenua i druga, ne sme ćutati i da se od njih ne sme okretati glava jer: ?Dogodilo se, dakle, može se ponoviti: to je suština. Može se dogoditi, i to svuda. Ne mislim, niti mogu reći da će se sigurno dogoditi; kao što sam prethodno napomenuo, malo je verovatno da će ponovo, u isto vreme, steći svi činioci koji su rasplamsali nacističko ludilo, ali se naziru neki znaci koji lako mogu otkočiti mehanizam?.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2002; latinica; 19 cm; 201 str.; 86-7102-029-0;