Postkolonijalizam - sasvim kratak uvod

Robert Dž. S. Jang (autor)

Postkolonijalizam - sasvim kratak uvod

589 din

Stara cena: 693 din

U korpu

Da li ste ikada bili jedina osoba određene boje ili etničke pripadnosti u nekoj grupi ili na skupu? Kaže se da postoje dve vrste belaca: oni koji se nikada nisu našli u situaciji u kojoj većina ljudi oko njih nisu beli, i oni koji su bili jedina bela osoba u prostoriji. U tom trenutku, možda prvi put, oni otkrivaju kako je zaista drugim ljudima u njihovom društvu, kao i ostatku sveta van Zapada: biti deo manjine, živeti kao osoba koja je uvek na marginama, biti osoba koja se nikada ne kvalifikuje kao merilo, koja nije ovlašćena da govori.
Ovo važi kako za narode tako i za pojedince. Da li osećate da su vaš narod i država nekako uvek postavljeni izvan matice?

Da li ste ikada osetili da je u trenutku kada ste rekli „ja“, to „ja“ bilo neko drugi? Da na neki nepoznat način niste bili subjekat u sopstvenoj rečenici? Da li ikada osećate da kada god govorite, na neki način neko već govori za vas, ili da ste, kada čujete druge kako govore, uvek samo predmet njihovog govora? Da li naslućujete da se taj govor nikada neće odnositi na pokušaj da se otkrije kako stvari izgledaju vama, sa vaše pozicije? Da živite u svetu drugih, svetu koji postoji za druge? (Robert DŽ. S. Jang)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Postkolonijalizam
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2013; Broširani povez; latinica; 19 cm; 189 str.; 978-86-519-1229-3;