knjizara.com
Poslednja teorema

Artur Č. Klark (autor)

Poslednja teorema
rasprodato

Poslednji roman velikog majstora SF-a.
TAJANSTVENA TEOREMA
Randžit Sabramanijan, student astronomije u Šri Lanki, postaje opsednut tri stotine godina nerešenim problemom teoreme koja bi mogla otkriti tajnu univerzuma.
INVAZIJA
Za to vreme, na udaljenosti od trideset svetlosnih godina, Grand Galaktici pretražuju univerzum u potrazi za inteligentnim oblicima života, s ciljem da unište sve što bi pretilo njihovoj dominaciji svemirom. Kada na udaljenoj plavoj planeti otkriju znake prve upotrebe nuklearnog oružja, Galaktici šalju ogromnu flotu potčinjenih rasa da iskoreni ratoborne stanovnike.
BEŠUMN

A GRMLJAVINA
Suprotno svojim principima, Randžit počinje da radi za tajnu međunarodnu organizaciju Pax per fidem koju predvodi ratni huškač, penzionisani potpukovnik Bledso. Oni su razvili smrtonosno elektromagnetno oružje pod nazivom Bešumna grmljavina koje može da uništiti sve elektronske uređaje na svetu. Uprkos naporima svetskih velesila Amerike, Kine i Evrope da očuvaju mir, one će se ipak naći u situaciji da otpočnu borbu za svetsku dominaciju. U međuvremenu, vrhunac proslave izgradnje svemirskog lifta predstavljaju prve Olimpijske igre na Mesecu. Kada prva vanzemaljska letelica bude slučajno primećena Randžit će morati da preispita svoje postupke u pokušaju da spase živote ne samo svoje porodice već celog čovečanstva.

„Klark je učinio ogromnu uslugu svetu pripremajući nas za ozbiljno ljudsko prisustvo izvan granica Zemlje.“Karl Segan

„Klark je bio neko ko mi je pokazao budućnost i ko je veoma srećno živeo u budućnosti.“Nil Gejmen

„Univerzum je pun čuda... i mi posežemo za njima... Ali sigurno niko u tome nije tako dobro uspeo kao Artur Klark i Frederik Pol.“Stiven Bakster

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Engleska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Naučna fantastika

Izdavač: Laguna; 2010; Broširani povez; latinica; 20 cm; 424 str.; 978-86-521-0488-8;