Pokret socijalne literature

Vasilije Kalezić (autor)

Pokret socijalne literature

rasprodato

Studija obuhvata vreme od 1928. do 1933. godine a kada se pojavilo prvo izdanje (1975) izazvalo je veoma zapaženo interesovanje u književnoj javnosti. Novo dopunjeno izdanje je prilika i izazov za nove rasprave i polemike u kojima Kalezić sa strašću učestvuje.

Ova studija je zamišljena kao pokušaj da se jedan period naše međuratne književnosti sagleda detaljnije i prema naročito izdvojenim problemima: problemu tendencije u književnosti i problemu sukoba naprednih pisaca oko shvatanja smisla i uloge književnosti.

Da bi te probleme što jasnije postavio i pokušao da ih ispita, autor se zadržao uglavnom na jednoj temi i na određenim vremenskim granicama koje obeležavaju jednu značajnu pojavu u istoriji jugoslovenske književnosti, na pokretu socijalne literature. Autor je želeo da u najvažnijim odlikama i odnosima vidi i oceni taj pokret u celini i pojedine njegove pristalice i protivnike, kad su bili ili karakteristični predstavnici vremena u kome su se pojavili, ili vremena što še doši kasnije, u kome su oni imali veliku ulogu. Zato što su bili tek na počecima svog puta, njihovi duhovni portreti uglavnom su samo skicirani u ovoj studiji.


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Narodna knjiga - Alfa; 1999; Broširani povez; latinica; 20 cm; 289 str.;