Pogled prolaznika

putopis

Boro Drašković (autor)

Pogled prolaznika

rasprodato

Moderan srpski putopis ovom jedinstvenom knjigom Bore Draškovića, proslavljenog filmskog i pozorišnog reditelja, postaje bogatiji.

Moglo bi se reći, s obzirom na izuzetan opus filmova i drama, i režija i knjiga, da je Drašković strasni putopisac, bez prekida, ovisnik od tog visoko odnegovanog artističkog putovanja radi putovanja. To je isti onaj radoznali putnik koji je pred kamerama igrao šah u Rejkjaviku, na Islandu, sa Bobijem Fišerom, a kao asistent Ježi Kavaleroviča svoje egipatske dane provodio još veoma rano, na snimanju Faraona. Ovo su izabrane Draškovićeve stranice, od kojih su najvećma nepoznate, i prvi put u knjizi predstavljene.

To su nadasve upečatljivi njegovi ogledi iz Indije i Meksika, sa čuvenim opisima drevnih strela i krijumčarskih aviona, Ukrajine i Poljske, Kine, Rusije...

Drašković nastavlja izuzetno originalnu, lilčnim pečatom žestoko signiranu struju naših putopisaca, od Jovana Dučića i Isidore Sekulić, preko Miloša Crnjanskog i Rastka Petrovića, do Miće Popovića...Bogate erudicije, neprekidno u kovitlacu šuma Vavilona, velike globtroterske utrke sa vremenom, Drašković je filozofiju putovanja pretočio u matićevsko poimanje lutalaštva, ali i matoševsko flaniranje. Iznenađuje svežina Draškovićevog jezika, kombinacija umeća posmatranja i isticanja odstojanja na pejsažima, epohama, običajima, porocima i sudbinama u sažetoj, duhovito organizovanoj formi.

Iz recenzije dr Draška Ređepa


Ostali naslovi iz oblasti: Putopisi, reportaže

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2006; ćirilica; 18 cm; 306 str.; 86-515-0019-X;