knjizara.com
Pelagićev narodni učitelj

Vasa Pelagić (autor)

Pelagićev narodni učitelj
2949 din
Stara cena: 3470 din
U korpu

Vasa Pepagić (1838-1899) je bio učitelj, prosvetitelj i borac za socijalnu pravdu. Rođen je u Bosanskoj Posavini, u mestu Gornji Žabar (koje se danas po njemu zove Pelagićevo). Zbog svojih stavova, žestoke kritike crkve i vlasti u Srbiji, veliki deo života proveo je u zatvoru, a u požarevačkoj Zabeli je i umro.
U narodu je postao popularan zbog svog dela »Narodni učitelj«( u kome je sakupio bezbroj saveta za zdrav život. Knjiga je pisana jezikom razumljivim za čitaoce različitih nivoa obrazovanja i u skladu s tadašnjim dostignućima nauke o medicini, Za Pepagića je zdravlje bilo više moralno nego bilo kakvo drugo pitanje, smatrao je da je čovek dužan da bude zdrav. Zamerao je vlasti da

nedovoljna brine o zdravlju naroda ne vodeći računa o ispravnosti vode za piće i proizvodlji hrane i pića. Insistirao je da ako pojedinac dovoljno zna o zdravom načinu života, može da natera državu da vrši svoju dužnost jer je zdravlje sveopšte dobro. Stoga je »jevanđelje zdravlja« trebalo da bude svakom Srbinu pri ruci.
Pelagić se nije suprostavljao medicini ali je u skladu sa tadašnjim potrebama i mogućnostima srpskog naroda ukazao na bezbrojne mogućnosti domaćih lekovitih sredstava, poput: lekovitih trava (pelina, žalfije, metvice.,.), povrća (rena, rotkve, belog i crnog luka, patlidžana ... ), mleka, jaja, soli, ulja itd.
Na pregalaštvo vredno i danas, naterala ga je politika vlasti i vrlo malo učenih lekara, jer začeci moderne medicine u Srbiji koincidiraju sa počecima nove srpske državnosti (1804). U to vreme lekari su uglavnom bili stranci, uistinu s početka, bio je i jedan Srbin, iz Arada. Prva apoteka, pak, otvorena je u Šapcu tek 1826. koju je držao izvesni Kir-Đorđe a koji je bio sem apotekar i neka vrsta priučenog lekara.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Higijena , Narodna medicina , Lekovite biljke , Poljoprivreda , Alternativna medicina
Ostali naslovi iz oblasti: Narodna književnost

Izdavač: Miba Books; 2009; Tvrd povez; ćirilica; 31 cm; 486 str.; 978-86-7842-194-5;