knjizara.com
Panonski triptih
ogledi o Dobroviću, Krleži, Vazareliju

Mirjana Marinšek Nikolić (autor)

Panonski triptih
rasprodato

Svojoj bogatoj biografiji u kojoj se prepliću stvaralaštvo, znanje, intuicija, erudicija i ljubopitljivost, Mirjana Marinšek Nikolić dodaje i knjigu eseja pod nazivom Panonski triptih: Ogledi o Dobroviću, Krleži i Vazareliju. Autorka tačno prepoznaje - na osnovu lične istorije i neposrednog iskustva - tiho panonsko okruženje Pečuja, suptilno upoređeno sa ambijentima vojvođanskih kulturnih središta, stasalih u ravničarskim predelima, pozantim po posebnim senzibilitetima i uzdržanim emocijama.
Ličnosti ko

jima ona posvećuje svoje eseje – slikar Petar Dobrović, književnik, dramski pisac i enciklopedist Miroslav Krleža, i vizuelni umetnik, najpoznatiji kao grafičar - Viktor Vazareli, na svoj način, duguju upravo Pečuju zaloge svoje kreativnosti. O tome čitamo u neobičnim esejima, satkanim kao jedinstveni Triptih Mirjane Marinšek Nikolić: ona asocijativno, zanimljivo i poetski piše, sa punim razumevanjem umetničkog čina kod svakog od trojice odabranih stvaralaca i sa dobrim poznavanjem materije o kojoj govori. U isti mah autorka koristi dovoljno stručne literature tako da njeni eseji postaju relevantno, a ne samo subjektivno esejističko štivo.

Irina Subotić
istoričarka umetnosti
(iz pogovora)

Panonski triptih Mirjane Marinšek Nikolić predstavlja interesantnu crossover studiju o tri čoveka spojena na čudnovat način u Pečuju. Dobrović, Krleža i Vazareli iz ovog zanimljivog teksta isijavaju onom energijom koja je potrebna da bi se stvorilo autentično umetničko delo, ali i da bi se ono opisalo i doživelo. Da se ne zavaravamo, intenzitet sila stvaranja jednak je i u trenucima izvornog umetnikovanja, ali i pri tumačenju umetničkog dela. Jer svaki se doživljaj u književnosti, u tekstu, mora iskazati jezikom, a on u jednakoj meri stoji na raspolaganju, odnosno u odloženosti svojih mogućih značenja, i stvaraocu i tumaču.

Vladimir Arsenić
književni kritičar
(iz pogovora)


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Čigoja:Mirjana Marinšek-Nikolić - izdavač; 2009; latinica; 21 cm; 88 str.; 978-86-7558-666-1;