knjizara.com
Tri Fride

Mirjana Marinšek Nikolić (autor)

Tri Fride
rasprodato

Ko su te tri sudbinske figure, tri Fride, na koje nam se otvaraju karte, sve češće, sve dramatičnije, i čiju nam priču iznosi Mirjana Marinšek Nikolić?
Najmlađa je Frida Kalo. Zatim, legendarna La Malinče, od Asteka. Kad je Hernan Kortes zaposednuo taj kraj sveta, postala je miljenica novih gospodara. I najstarija, smrtna boginja opojnog bilja i plodnosti lično, Majauel.
Poverena sopstvenoj intuiciji, spisateljka ih otkriva u tri vremena simultanizovana u današnjem, povezujući ih, u putopisnoj, esejističkoj i kulinarskoj i modulaciji, narativnom žicom u trojni i živi ženski lik, trostruki svetionik, koji će nam dugo ostati savremen.
Stvarnosti se

mešaju, onako kako nam je to jednom dočarao indioski čarobnjak Don Huan, svojim učenjem i meskalskim tehnikama preobražaja. Ceo svet se skuplja u jedinstvenu tačku u vremenu i prostoru. Prelazimo iz jednog kruga moći u drugi. Na toj nimalo bezopasnoj putanji za ruku nas naizmenično vode tri Fride sa kojima se sad morate upoznati mešajući stvarnosti dok se predajete svom lutanju po hiper-realnosti umreženog sveta. Oprobajte to sa njom, kao što sam to i ja uradio.

Jovica Aćin


Politika - 19.05.2006.
...i “Tri Fride”

U utkanom svetu drevnog i modernog, mitskog i istorijskog, magijskog i naučnog, upravo se i novi roman “Tri Fride”, spisateljke Mirjane Marinšek Nikolić, u izdanju beogradskog “Sveta knjige”, bavi sličnom temom. Na svom putovanju kroz zemlju astečko-majanskih Indiosa, autorka se susreće sa kontrastima lokalnog i modernog, grmljavinom savremene muzike, magijskih ritmova, obrednih i ritualnih radnji.
- Za Indiose Srednje Amerike hiljadugodišnja praksa samo nalikuje novotariji današnje nauke. Maje su bazirale svoj život na principu kosmičke harmonije. Svrha te civilizacije je bila dovođenje vibracija manje razvijenih planeta u harmoniju sa višim kosmičkim organizmima i samim svemirom.
Knjiga “Tri Fride” je posvećena misterioznom svetu duhovnosti Maja i savremenoj nauci koja dekodira ove poruke, rekla je Mirjana Marinšek Nikolić.

YELLOWCAB
jun 2006.

Tri Fride, Mirjana Marinšek Nikolić

Od tri Fride koje predstavlja Marinšek Nikolić, najmlađa je Frida Kalo. Sledi potom, legendarna La Malinče, od Asteka. Kad je Hernan Kortes zaposeo taj kraj sveta, postala je miljenica novih gospodara. A najstarija, smrtna boginja opojnog bilja i plodnosti, Majauel – lično. Spisateljka ih otkriva u tri vremena simultanizovana u današnjem, povezujući ih, u putopisnoj, esejističkoj i kulinarskoj modulaciji, narativnom žicom u trojni ženski lik, koji će dugo ostati savremen. Stvarnosti se mešaju, a svet se skuplja u jedinstvenu tačku u vremenu i prostoru. Na toj nimalo bezopasnoj putanji, čitaoca naizmenično vode tri Fride.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Svet knjige; 2. izdanje, 2006; Broširani povez; latinica; 21 cm; 141 str.; 86-7396-120-3;