knjizara.com
PET NOVELA - Džozef Konrad - elektronska knjiga

Džozef Konrad (autor)

PET NOVELA - Džozef Konrad - elektronska knjiga
rasprodato

„Pet novela“ je izdavačev naslov za zbirku od pet dužih pripovedaka engleskog i svetskog klasika DŽozefa Konrada. Prve dve novele u knjizi jedina su književna čeda Konradovog petomesečnog boravka u Africi. „Srce tame“ je svetski poznata i priznata kao vršni domet Konradovog spisateljstva, kako u pogledu književnog stila tako i po intenzitetu moralne angažovanosti pisca u obradi tematike: kolonijalnog rabljenja afričkog kontinenta potkraj 19. veka i moralnog rasapa kome podležu svi beli učesnici u njemu. Iako kraća, „Predstraža napretka“ ni u kom pogledu ne zaostaje za svojim poznatijim sadrugom. Sam Konrad ju je smatrao svojom najboljom pričom. Ironično je i paradoksalno

da je verovatno najpoznatiji nigerijski pisac, Ačebi Činuji, proglasio „Srce tame“ za rasističku knjigu, u kojoj se crna rasa potcenjuje, a samog Konrada za rasistu. NJegova argumentacija, izneta u povećem eseju godine 1975, ipak nije održiva, jer se moze reći da se služio citatima datim bez literarnog i istorijskog konteksta, kao i tumačenjima koja su neodrživa i neprihvatljiva onom ko tu novelu čita potpuno otvorenih očiju i srca.
„Laguna“ je nežna ljubavna priča u surovom okruženju plemenskih običaja ostrvljanskih Malajaca 19. veka.
„Karen: spomen“ takođe je ljubavna priča s Dalekog Istoka, a Konrad majstorski koristi egzotični zaplet o zanesenosti nemogućom ljubavlju i izneveravanju prijateljstva i da bi ukazao na razlike, ali i na opšteljudske sličnosti, između ljudi i rasa još „necivilizovanih“ i onih koje guta industrijska civilizacija.
„Freja sa Sedam Otoka“ je ovde treća ljubavna priča s Dalekog Istoka, no čiji su učesnici pripadnici bele, kolonijalne rase. Tragičnost je zajednička nit s prethodnim dvema, a tematika je, pritom, konradovski višeslojna, pa sledstveno, uključuje i manihejsku borbu dobra i zla. jedan od zaključaka koji se nameću tokom čitanja jeste da nema jamstva da dobro pobeđuje.


Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2008; ćirilica; A5; 288 str.; 978-86-87579-02-6;