knjizara.com
KAPETANOVA SUDBINA, trilogija - elektronska knjiga

Džozef Konrad (autor)

KAPETANOVA SUDBINA, trilogija - elektronska knjiga
rasprodato

U ovoj knjizi se, pod izdavačevim naslovom KAPETANOVA SUDBINA, prvi put u izdavanju dela Džozefa Konrada objedinjeno izdaju tri romana koja čine trilogiju o pustolovnom kapetanu Lingardu – „Spas“, „Odbačenik sa Ostrvlja“ i „Almajerova Ludorija“. Zanimljivo je da je hronologija radnji tih romana potpuno obrnuta od hronologije njihovog pisanja i objavljivanja.
Radnja „Spasa“ odvija se, najvećim delom, na zapadnoj obali Bornea, godine 1860. Osnovna tema romana je

ste neostvarena mezalijansa, nemoguća ljubav između pustolovnog i naočitog kapetana Lingarda i lepe i umne gospođe Trevers, žene iz visokih krugova, supruge vlasnika jahte zalutale i nasukane na plićacima divlje obale ostrvske. Lingardova opčinjenost u spletu dramatičnih okolnosti dovodi do toga da on potpuno kompromituje svoj plan pomaganja svome prijatelju, izgnanom radži Hasimu, da se kao vladalac vrati u svoju zemlju Vadžo, na Celebesu. Lingard se na kraju otrežnjuje, ali kasno – sva moguća šteta, i materijalna i moralna, već je napravljena, i njemu preostaje samo gorko i doživotno žaljenje.
Radnja „Odbačenika“, kao i radnja „Almajerove Ludorije“, odvija se u malajskoj naseobini na reci Pantaj u tropskim šumama Bornea. Glavna tema je ljubavna mezalijansa između Vilemsa, Holanđanina i nevernog štićenika kapetana Lingarda, i mesne lepotice Ajse, Malajke s udelom arapske krvi; mezalijansa licemerne bele civilizacije, nestalne u stvarima srca, i domorodnog „divljaštva“, postojanijeg u osećanjima; mezalijansa koja nužno vodi u izdaju, mržnju i smrt.

I „Almajerova Ludorija“ bavi se rasnom mezalijansom. Brak iz gramzivog interesa, između Almajera i malajske divljakuše, usvojenice bogatog kapetana Lingarda, rađa samo mržnju izmeđ supružnika. ćerku, plod njegov, roditelji vole nužno različitim ljubavima. Almajerova prevelika očinska ljubav samo je izraz njegove užasne sebičnosti, koja odbija da svet vidi van sebe. Cena pogrešnog i grešnog prvog koraka na kraju se neizbežno plaća.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2008; ćirilica; A5; 880 str.; 978-86-87579-00-2;