Pobeda - elektronska knjiga

Džozef Konrad (autor)

Pobeda - elektronska knjiga

rasprodato

U „Pobedi“, romanu svetskog klasika DŽozefa Konrada, čija se radnja dogadja potkraj 19. veka, najvećma na ostrvu Samburan u javanskom moru, glavni junak, baron Hejst, stanovnik napuštene rudarske naseobine na tom usamljenom tropskom ostrvu, mora da se suoči sa činjenicom da nije u stanju – jer nema oruzja, a još više zbog svoje životne filozofije nedelanja – da od tri bandita zaštiti ni sebe ni Lenu, svoju mladu ljubavnicu. U uzbudljivom zapletu, sama Lena kradomice preuzima ulogu branitelja svog voljenog i svoje ljubavi, ali pri tom gine, kao i svi ostali učesnici.

Sam Hejst nestaje u požaru, koji je očito sam izazvao, pošto mu Lena umre na rukama a da on, u zbrci svoje filozofije i osećanja, nikad ne reče da je voli.
Može se reći da je i u „Pobedu“ Konrad uključio svoju omiljenu temu, ljubavnu mezalijansu, koja ga prati još od njegova prva dva romana, „Almajerove Ludorije“ i „Odbačenika sa Ostrvlja“, pa, preko „Freje sa Sedam Ostrva“ i „Pobede“, do „Spasa“. Medjutim, knjiga je kompleksna i sadrži niz drugih tema, uključujući i klasičnu manihejsku, o borbi dobra i zla. Njihovo sveukupno i zajedničko razrešenje nesumnjivo leži u rečima koje Hejst upućuje, neposredno pred smrt, svome prijatelju Davidsonu: „Ah, Davidsone, teško onom čoveku čije srce ne nauči, dok je mlado, da se nada, da voli – i da veruje u život!“


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Branislav G. Romčević - izdavač; 2008; ćirilica; A5; 340 str.; 978-86-87579-01-9;