knjizara.com
Osnovni navatl (astečko)-srpski rečnik : sa gramatikom navatla

Igor Seke (autor)

Osnovni navatl (astečko)-srpski rečnik : sa gramatikom navatla
1150 din
U korpu

Navatl je jedan od preko 60 živih autohtonih jezika Meksika i govori ga oko milion i po ljudi, pripadnika etničke grupe Nava. Njime su se koristili Tolteci a kasnije i Asteci, kao i drugi narodi centralnog Meksika. Imena država Meksiko i Gvatemala su navatl reči, baš kao i imena gradova Akapulko ili Vahaka, gradova Tegusigalpa (Honduras), Usulutan (Salvador), Matagalpa (Nikaragva), ali i desetina hiljada drugih naselja u Meksiku i Centralnoj Americi.
Sam naziv znači tečan, jasan jezik, iako je metaforičnosti istovremeno jedna od njegovih osnovnih karakteristika. Navatl

je uneo mnogo svojih reči u međunarodni vokabular, a u srpski su ušle reči poput čokolada (xocolatl), kojot (coyotl), avokado (ahuacatl), gvakamole (ahuacamolli), kakao (cacahuatl), itd.
Rečnik i gramatika navatl ili astečkog jezika rezultat su petogodišnjih studija koje je autor sproveo u Meksiku i doprinose naporima za očuvanje navatla, pošto se nalazi u opasnosti od nestajanja. Ovaj rečnik je redak primer uspostavljanja neposrednog kontakta između navatla i srpskog, bez posredničkog kolonijalnog jezika.
Na navatlu su ispevani neki od najlepših stihova svetske poezije, koji su u nekoliko tomova sačuvani kao „Mešikanski stihovi“. In xochitl in cuicatl – cvet i pesma, tj. poezija – činila je deo astečkog svakodnevice, posebno među vladajući slojem, pipiltin.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Meksiko
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2018; Tvrd povez; latinica; 20 cm; 171 str.; 978-86-515-1365-0;