knjizara.com
Nemačko-srpski rečnik

Miloje Đorđević (autor)

Nemačko-srpski rečnik
4900 din
U korpu

Prevashodni cilj ovog Rečnika jeste da korisniku omogući lakše razumevanje strukture nemačkog jezika, ali i da stekne sposobnost samostalne „produkcije” i upotrebe nemačkog jezika. On je namenjen pre svega govornicima srpskog jezika koji nemački uče kao strani jezik ali donekle i izvornim govornicima nemačkog jezika koji žele da dopune svoje znanje srpskog jezika ili neke od srpskohrvatskih varijanata. Pri tome im može pomoći opis pojedinih leksema te brojni ilustrativni primeri savremenog nemačkog jezika koji su navedeni uz gotovo svaku odrednicu. Autor ovog Rečn

ika polazi od činjenice da se reči svakog prirodnog jezika ne javljaju kao izolovane jedinice, nego u kontekstu i samo u kontekstu, u kojem se različita značenja pokazuju pre svega u rečenici kao takvoj. Težište je dakle stavljeno ne samo na recepciju značenja pojedinih reči nego i na produkciju teksta u usmenoj i pismenoj komunikaciji.

U principu svako intelektualno delo odražava stav pa i naučni profil samog autora. U tom smislu i ovaj Rečnik nije nikakav izuzetak. U njemu se ogledaju vlastito shvatanje jezičkih pojava i metod rada, pa shodno tome i najveći broj primera su vlastite tvorevine, nastale na osnovu sopstvene jezičke kompetencije. Pa ipak treba imati u vidu činjenicu da to nije dovoljno tako da Rečnik neminovno predstavlja nadogradnju već postojećih dela nemačke i srpske leksikografije, jer su korištena druga pomoćna sredstva, postojeći jednojezični i dvojezični rečnici, te drugi jezički izvori, savremena štampa na nemačkom jeziku. Samo se na taj način može podizati kvalitet intelektualnog dela, a posebno u leksikografskoj produkciji.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nemački jezik , Rečnici , Nemačko-srpski rečnici
Ostali naslovi iz oblasti: Rečnici

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 1335 str.; 978-86-515-2038-2;