knjizara.com
Osetljivi čovek

Jahim Topol (autor)

Osetljivi čovek
770 din
U korpu

Sredovečni glumac Mur putuje Evropom sa ženom Sonjom i dvojicom sinova s kojima na pozorišnim festivalima izvodi predstave. Nakon što su na festivalu u Engleskoj iskusili otvorenu netrpeljivost zagovornika Bregzita, Mur odlučuje da se s porodicom vrati u Češku. U spletu nepredviđenih situacija Mur se nađe usred ukrajinsko-ruskog sukoba, da bi se naposletku obreo u rodnom kraju na obali reke Sazave. Kod kuće ga sustižu nove teškoće jer biva optužen za ubistvo tasta. Bežeći od policije skriva se zahvaljujući pomoći znanih i neznanih ljudi koji, poput njega, potiču s društvene margine. Tokom Murovog puteš

estvija srećemo čitav spektar neobičnih likova – preprodavce kradenih automobila, beskućnike, dokoličare u pivnici, prostitutke – čije će se sudbine ukrstiti u neočekivanom finalu.
Osetljivi čovek poznatog i nagrađivanog češkog pisca Jahima Topola dinamičan je i živopisan roman, pun grotesknih i crnohumornih epizoda koje se smenjuju s iskričavim i duhovitim dijalozima. Pred nama je snažna i upečatljiva priča o modernoj Evropi u kojoj se ponovo podižu zidovi, a nacionalističke strasti odnose prevagu nad univerzalnim humanističkim idejama. To je ujedno i priča o običnim, ali društ­veno potisnutim ljudima u potrazi za smislom sopstvenog postojanja i identiteta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Češka književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Heliks; 2019; Broširani povez; latinica; 21 cm; 331 str.; 978-86-6024-021-9;