knjizara.com
Od boginje do smrtnice

Skot Beri, Rašmila Šakja (autor)

Od boginje do smrtnice
rasprodato

Knjiga Od boginje do smrtnice sadrži istinitu životnu priču mlade Nepalke, Rašmile Šakje, koja je u svom detinjstvu, od 1984. do 1991. godine, bila Kraljevska Kumari Nepala, živa boginja, otelotvorenje boginje Teleđu. Njena ispovest nas uvodi u prostore svete i tajanstvene, u odaje gde boravi u svetu jedinstvena živa boginja. Opisi njene svakodnevice, kao i godišnjeg toka religijskih svetkovina, uvode nas u mitska vremena neizmenjene tradicije. Poštovanje Kumari, device sa moćima ženskog principa, u Nepalu, kao i u Indiji, je milenijumski staro, ali se u ovom obliku u Nepalu održava već nešto više od 250 godina. Činjenica da se

Kumari bira samo među devojčicama koje pripadaju Šakja klanu, iz koga je bio i Budha, Šakjamuni, što znači - mudrac iz klana Šakja, a da potom oličava hinduističku boginju Teleđu, najrečitije oslikava harmonični suživot ove dve religije u nepalskom društvu. Život pun poštovanja prema raličitostima, uzajamnog dopunjavanja i tolerancije, skoro sasvim izumrlog širom zemljinog šara.
Ovom ispovednom pričom Rašmila Šakja nam govori o svom jedinstvenom iskustvu, koje je retka kombinacija nevinosti deteta i moći boginje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nepal
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Krug - Medijska knjižara; 2012; Broširani povez; latinica; 21 cm; 188 str.; 978-86-83523-38-2;