knjizara.com
Od Kosovske bitke do kosovske legende

Nenad Ljubinković (autor)

Od Kosovske bitke do kosovske legende
880 din
U korpu

Ljubinković je na svoj prepoznatljivo zanimljiv način sačinio sintezu i skladan mozaik od raznovrsnih znanih i neznanih činjenica, izvora i podataka o Kosovskom boju, koji su u složenim procesima tvorbe i sublimacije formirali slojevit fenomen koji često nazivamo „kosovskom legendom“, a katkada i „kosovskim mitom“. Autor je lucidno razlučio delokrug činjenica o Kosovskom boju (datum, godina, smrt vođa suprotstavljenih vojski) od svih onih drugih priča izvan tih skromnih, osnovnih činjenica i svih onih živopisnih detalja iz priča o Kosovskom boju koji pripadaju na svojevrstan način kosovskoj legendi. Autor je postavio i složen zadatak da događaj iz 1389. godine razluči od vojni

h sukoba koji su se na istom prostoru odigravali tokom nekoliko sledećih decenija, a koji su se i u spisima poznijih hroničara i u svesti i pamćenju naroda smešali i isprepletali. To je, pak, zahtevalo municioznu istoriografsku analizu i sažimanje veoma zapretenih i rasutih podataka.
Izvod iz recenzije akademika Nada Đorđević Milošević

Utoliko je poduhvat Nenada Ljubinkovića bio teži, jer je sve, mnogobrojne tokove ,,pevanja i mišljenja“ o Kosovskom boju povezao u mozaičnu monografiju, koja je podeljena na tri segmenta. Najpre je izložen pregled hrišćanskih i turskih izvora o Kosovskom boju. Drugi odeljak posvećen je oblikovanju tradicije među krišćanima, u turskoj sredini i lokalnim krugovima, uz naglašavanje sličnosti i razlika zbog kojih autor postavlja i odgovara na pitanje: da li je moguće govoriti o ,,Kosovskoj legendi ili kosovskim legendama“. Treće poglavlje obuhvata najviše složenih problema vezanih za širu društveno-istorijsku panoramu, i to ne samo u srednjovekovnoj Srbiji, već i tokom vekova od pada Despotovine do Srpske revolucije i dalje kroz 19. i 20. vek, ali i među susedima, u zapadnim centrima i Rusiji (uz priložene ilustracije ruskog letopisnog svoda iz vremena Ivana IV Groznog).
Izvod iz recenzije prof. dr Snežane Samardžije

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kosovska bitka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Matica srpska; 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 180 str.; 978-86-7946-242-8;