knjizara.com
Nova Gutenbergove galaksije

Nina Barton (autor)

Nova Gutenbergove galaksije
2673 din
Stara cena: 2970 din
U korpu

Gutenbergova štamparska tehnologija dovela je do medijske revolucije koja je promenila Evropu. Početkom XVI veka došlo je do ekspanzije književnosti, grafike i nauke, ali i biltena o katastrofama, pamfleta o turskim osvajanjima i militantnih verskih spisa.
Švedska književnica Nina Barton piše o Erazmu i njegovom vremenu tako da se osećate kao da ste tik kraj njega kada upoznaje umetnike i intelektualce – Albrehta Direra, Hansa Holbajna, Paracelzusa, Tomasa Mora i Martina Lutera – kao i pape, careve, prosvetitelje i pobunjenike. Preko njega upoznajete čitavu epohu humanizma i ranog protestantizma.
U čemu je bila Erazmova tajna? U svojim spis

ima je žvrljao autoportrete sa dvostrukim licima, a njegova sposobnost da sagleda dve strane svega izrodila je saglasje koje je prevazilazilo svaki fanatizam – san o Evropi bez granica, gde kultura i nauka uspostavljaju nove veze. Ali kada su verske bitke počele da potresaju svet, stekao je moćne neprijatelje. Erazmo je pokazao kakvu ulogu književnost može da igra u dramatičnom dobu koje ima mnogo sličnosti sa našim.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Humanizam , Štamparstvo
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Karpos; 2023; Broširani povez; latinica; 21 cm; 210 str.; 978-86-6435-200-0;