Niz gelender

Nenad Jovanović (autor)

Niz gelender

1188 din

U korpu

Zbirku “Niz gelender” čini petnaest priča koje je autor napisao na naslove koje mu je zadao David Albahari. U svom kratkom objašnjenju, uvodu u knjigu, Albahari će reći da je naslove dao nasumice, a onda će dodati kako je ta nasumičnost samo prividna i povezati svoje naslove sa pričama koje bi po njima on napisao. Nenad Jovanović je, naravno, napisao neke sasvim druge priče, koje smeštene unutar ovih korica takođe ne deluju nimalo kao nasumičan skup. To su sve priče ili o odlascima ili o vraćanjima, a i jedne i druge zapravo uglavnom o – rastajanjima i čežnji da se ponovo bude zajedno.

Reklo bi se – ljubavne priče, koje tužnima čini milje za koji su, na jedan određeni način, čvrsto vezane. Da postoji taj žanr sa jasno utvrđenim konvencijama, a ne postoji, nazvali bismo ih emigrantskom prozom.
Jedna druga autorka, sa drugačijim iskustvom istih traumatičnih istorijskih događaja koji su pokrenuli na put likove u Jovanovićevoj prozi, pre tačno dvadeset godina, sklopila je zbirku priča po naslovima koje su joj zadali njene kolege pesnici (a opet po ideji koja nije bila njena, koju je “pozajmila” od jednog drugog pesnika). Godine 1995, dobili smo tako od Judite Šalgo izvanrednu knjigu “Da li postoji život”. Knjiga Nenada Jovanovića može se dakle čitati i kao omaž knjizi Judite Šalgo, kao svojevrsni literarni naklon jednog vrsnog pripovedača drugome.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaće pripovetke
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Fabrika knjiga; 2015; Broširani povez; latinica; 21 cm; 205 str.; 978-86-7718-148-2;