knjizara.com
Muslimani Balkana - "Istočno pitanje" u XX vijeku

Muslimani Balkana - "Istočno pitanje" u XX vijeku
1430 din
U korpu

Posljednja decenija XX vijeka za muslimane Balkana bila je slična posljednjim decenijama XIX vijeka: ranije državne cijeline su se cjepale, muslimani su protjerivani iz svojih zavičaja, simboli njihovih identiteta sistematski su uništavani, negdje izvan Balkana nastajale su nove dijaspore a međunarodne organizacije slale su na jugoistok Evrope humanitarne misije i istražne komisije. Nakon stotinu i više godina života različitih muslimanskih vjersko-etničkih skupina unutar balkanskih nacionalnih država oživljene su slike iz osmanlijsko-ruskog rata 1877-1878. i balkanskih ratova 1912-1913. godine.

Ova

zbirka tekstova, dokumenata i svjedočenja ima za cilj da rezimira historiju muslimana Balkana tokom XX vijeka i da sudbine pojedinih muslimanskih vjersko-etničkih grupa posmatra u regionalnoj perspektivi. Pošto je glavno pitanje za muslimane Balkana tokom proteklog vijeka bilo očuvanje fizičkog i kulturnog identiteta, cijela knjiga koncentrira se na ovaj domen. Ostali aspekti historije muslimana Balkana, ma koliko bili značajni, izvan su njenog fokusa.

U knjizi možete pronaći  poglavlja poput: Fikreta Karčić “Istočno pitanje”; Justin McCarthy “Stanovništvo osmanlijske Evrope prije i posle pada Carstva”; Kemal H. Karpat “Hidžret iz Rusije i sa Balkana: proces samodefiniranja u kasnoj Osmanlijskoj državi”; Kemal H. Karpat “Građanska prava muslimana Balkana”; Fikret Karčić “Islamska obnova na Balkanu 1970-1972”; Micheal Sells “Vjera, historija i genocid u Bosni i Hercegovini”; Makedonija 1912. “Carnegie Report: Stradanje makedonskih muslimana tokom Prvog balkanskog rata”; Ratni izveštaji Lava Trockog, kao i mnoga druga.

Knjiga “Muslimani Balkana: “Istočno pitanje” u XX Vijeku” objavljena je uz pomoć Centra za napredne studije iz Sarajeva.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkan , Muslimani
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Balkanski centar za Bliski istok; 2017; Broširani povez; latinica; 24 cm; 257 str.; 978-86-80804-01-9;