knjizara.com
Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja

Nataša Nedeljkov (autor)

Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja
693 din
Stara cena: 770 din
U korpu

Svojom studijom Dubrovčani kao posrednici u srednjovekovnoj trgovini između Balkana i Sredozemlja Nataša Nedeljkov daje širi i detaljniji uvid u sistemsko funkcionisanje srednjovekovnih država.

Srbija, prevashodno bogata rudama ali i mnogim drugim dobrima, postaje svojevrsni fokus Dubrovčana kao najumešnijih trgovaca i eksploatatora tog doba. Organizovani u kolonije, Dubrovčani osnivaju sopstvena utvrđenja i naseobine, čitav pravosudni sistem i kao najdominantniju sferu – trgovačke lance, uz to ostavljaju za sobom dobro razvijene zanatske grane, čime se beleži pojava ne samo rudara, već i zlatara, drvodelja, krojača, obućara, voskara i kožuhara.

Interesantn

a je činjenica da su Dubrovčani poveljama izdatim od strane srpskih vladara, kakva je na primer povelja Stefana Nemanje iz 1186, ili kneza Lazara, koja postaje obrazac za sve buduće ugovorne isprave sa Dubrovčanima, bivali potpuno zaštićeni sa veoma visokim nivoom autonomije. Ovo je pokazatelj koliko su srpski vladari imali razvijenu svest o značaju trgovine koja obezbeđuje potencijalni ekonomski, politički i kulturni napredak zemlje.

Pojava trgovaca iz Dubrovnika doprinela je ekonomskom, privrednom i kulturnom razvoju područja na kojima su trgovali.

Ova studija prozor je u svet srednjeg veka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Balkan , Dubrovnik , Srednji vek
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Arhiv Vojvodine:Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 122 str.; 978-86-515-2251-5;