knjizara.com
Monetarna kolonizacija srpske privrede

Zoran Živković (autor)

Monetarna kolonizacija srpske privrede
rasprodato

U radu Monetarna kolonizacija srpske privrede autor Zoran Živković obrađuje danas izuzetno i životno važno pitanje – delovanje monetarno-kreditne politike u procesu privrednog razvoja i zaposlenosti. Posebno se analizira delovanje deviznog kursa na domaću proizvodnju, uvoz i izvoz i neravnotežu spoljnog trgovačkog i platnog bilansa. Kako je delovanje monetarne politike vezano za uslove inflatorne privrede, posebno ako se u središte interesa stavi stimulativno delovanje na privredni rast i zaposlenost, autor posebno istražuje delovanje novca i monetarne politike u celini na ponašanje cena i troškova proizvodnje. Pošto je kama

tna stopa Centralne banke (referentna kamata) postala osnovni indikator i instrument u monetarnom regulisanju, autor s pravom istražuje njeno delovanje u bankarskom sistemu i uticaj na opštu cenu kredita i ponašanje banaka u politici plasmana i profitabilnosti.
Naročito je interesantno da je analiza vršena dominantno na mikronivou analize, što je dobro iz aspekta vođenja operativne monetarne politike, dok je makropristup prisutan u otkrivanju određenih zakonitosti u delovanju monetarne ekonomije na proces razvoja i formiranje kapitala privrede, preko široko primenjenog modela kvantitativnog istraživanja. Autor dolazi do interesantnih zaključaka i preporuka korisnih u vođenju selektivne razvojno usmerene monetarne politike.
Prof. dr Slobodan Komazec

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Finansije , Globalizacija
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Čigoja; 2019; Broširani povez; latinica; 24 cm; 159 str.; 978-86-531-0549-5;