knjizara.com
Maska

Miloš Crnjanski (autor)

Maska
660 din
U korpu

Sam komad smešten je u 1851. godinu, a radnja se odigrava u Beču, u salonu Generalice, oko šest sati uveče. Crnjanski će u „Pismu dramaturgu i ravnatelju” dati detaljan opis prisutnih na ovom balu i na svoj način opevati „cveće zla” – društvo koje sve uzima olako u raskošnoj scenografiji i pijanoj igri u visećim vrtovima jednog čudnovatog neobaroka. Zaplet je koktel sup

rotnosti, nezadrživih strasti i sputanosti kao posledice dekadencije i osećanja prolaznosti: „Društvo je puno smeha, frivolnosti itrulosti posle revolucije”, […] „dame su vitke, polugole, strasne, vole samo sebe, […] ne stide se da piju, a ni onoga što kažu, još manje onoga što prećute”, […] „muški su oduševljeni, lakoga karaktera, nervozni; generali i oficiri nisu naduti i smešni, […] nego tužni i umorni; […] Branko sav u crnom, ali nema suviše dugu kosu i lepši je nego u Karlovcima; Rajačić je, ili hoće da se pokaže, ’čovek od sveta’”, kaže Crnjanski o svojim likovima u drami „Maska”.
Maja D. Stojković

Ova poetska komedija prvo je delo Miloša Crnjanskog objavljeno kao posebno izdanje 1918. godine. U tom mladalačkom delu Miloša Crnjanskog nailazimo na jednu sliku čiji će osnovni vidovi biti mnogo puta varirani u njegovom kasnijem stvaralaštvu. (Petar Džadžić)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književost
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Sumatra izdavaštvo; 2020; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 113 str.; 978-86-6034-016-2;