knjizara.com
Diplomatski izveštaji 1936-1941

Miloš Crnjanski (autor)

Diplomatski izveštaji 1936-1941
rasprodato

Kao dopisnik Centralnog presbiroa Miloš Crnjanski je bio deo kraljevskih diplomatskih ambasada u Nemačkoj i Italiji 1936–1941. Diplomatski izveštaji Miloša Crnjanskog predstavljaju do sada neobjavljene depeše koje je na gotovo svakodnevnom nivou slao u Beograd.
Crnjanski je svakodnevno čitao nacističku i fašističku štampu i izveštavao sa važnih političkih događaja u ovim državama. Pažljiv i pronicljiv posmatrač, autor Seoba je često u svojim izveštajima pisao i više nego što se od njega tražilo. Vodeći politički krugovi u Kraljevini Jugoslaviji nisu ga uvek razumeli.
Uočavao je negativno p

isanje nemačke i italijanske štampe o Srbima i Jugoslaviji, ali je istovremeno kritikovao i tipično naš nemar da se takvo stanje popravi. Miloš Crnjanski je trebalo da svoj rad posveti poboljšanju slike o Kraljevini Jugoslaviji, ali često bez ikakve podrške iz zemlje. On neretko piše kako veći prodor u stranoj štampi ostvaruju hrvatski separatistički krugovi, dok, istovremeno, on „na raspolaganju“ nema ni pisaću mašinu.
Pišući diplomatkse izveštaje, međutim, Crnjanski i dalje ostaje veran svom pripovedačkom daru. Neretko, on događaje opisuje kao književnik, koristeći metafore koje otkrivaju njegovo intimno razumevanje političkih procesa. Evo primera kada daje pregled staljinističkih procesa 1938: „Smrt je raširila krila preko ovih ljudi u Staljinovim kandžama. 21 optuženi sedi pred mikrofonom i svi priznaju. Svi govore, svi se optužuju. Kao da smo u nekom teatru, u kome govore marionete.“
Ljubiteljima političkih eseja Crnjanskog i njegovim vernim čitaoca ova knjiga je neophodna. Da bi se razumeo potpuni politički profil Miloša Crnjanskog, ovu knjigu treba čitati zajedno sa Političkim člancima. Tek u tom susticaju njegovog javnog i poverljivog pisanja čitalac će moći da vidi koliko je njegova misao bila britka a zaključci dalekosežni.
Izdanje 16. toma kritičkog izdanja Dela Miloša Crnjanskog objavljujemo zajedno sa Zadužbinom Miloša Crnjanskog. Priređivači i autori istorijskih komentara su Aleksandar Stojanović i Rastko Lompar.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Jugoslavija , Diplomatija
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Catena Mundi; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 815 str.; 978-86-6343-124-9;