knjizara.com
Prepiska I

Miloš Crnjanski (autor)

Prepiska I
2530 din
U korpu

Prepiska Miloša Crnjanskog je 16. tom kritičkog izdanja njegovih dela. Pred čitaocima je prva knjiga njegove korespondencije, prepiska započeta pre Drugog svetskog rata. Priređivači su Radovan Popović, Milivoj Nenin i Gorana Raičević.

U knjizi su sabrana sačuvana i dostupna pisma Miloša Crnjanskog našim najznačajnijim međuratnim piscima i institucijama, kao i prepiska sa članovima porodice. Čitalac knjige saznaće šta je Crnjanski pisao Andriću, Niki Bartuloviću, Anici Savić Rebac, Marku Ristiću, Slobodanu Jovanoviću, Milanu Kašaninu, ali i bratu Jovanu Crnjanskom, supruzi Vidi i mnogim drugim ličnostima.

Posebno su intere

santna pisma autora Lirike Itake tadašnjim urednicima i izdavačima. U tom segmentu izdvaja se obimna prepiska sa Svetozarom B. Cvijanovićem i Julijem Benešićem, iz kojih se vidi u kakvim materijalnim neprilikama je živeo Crnjanski nakon Prvog svetskog rata.

Iz mnogih pisama moguće se rekonstruisati put određenih knjiga do štampe i njihovog konačnom oblika i imena. Iz drugih, pak, mogu se videti međusobni odnosi srpskih književnika, prilike na kulturnoj sceni Kraljevine SHS i odnosi između Beograda i Zagreba.

Ono što je u pismima najinteresantnije svakako su osobeni komentari Miloša Crnjanskog iz kojih zrači njegova neponovljiva ličnost. Nekada su ti komentari zajedljivi, nekada se pod maskom prisnosti krije neka materijalna potreba pisca, ali uvek plene svojim stilom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska književnost (studije)
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Catena Mundi; 2022; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 350 str.; 978-86-6343-174-4;