Leto trideset devete

Milivoj Birmanac (autor)

Leto trideset devete

679 din

Stara cena: 799 din

U korpu

Svet pred ponorom.
Uzbudljiv prikaz jedne sudbonosne godine.
Bilo je vrlo toplo leto te godine kada su ljudi, barem nakratko, želeli da zaborave svakodnevne brige i sporenja velike politike. Kao i 1914, samo nekoliko sedmica kasnije, već na jesen izbiće rat do tada nepoznate žestine i neviđenih strahota.
Verner Birman na uzbudljiv način opisuje taj trenutak evropske istorije, tako dramatičan i bremenit posledicama – upravo leto 1939. I ne bavi se samo ulaskom nemačkih trupa u Prag ili paktom između Hitlera i Staljina. On pred nama rasprostire živu panoramu tih meseci – podseća nas na putovanje mladog Džona F.

Kenedija u Evropu radi istraživanja građe za svoj doktorski rad, na let pilota Frica Vendela brzinom od 755,1 km/h, što postaje novi svetski rekord, na šlager Lalea Andersena Lili Marlen, kao i na spaljivanje pet hiljada slika „izopačene umetnosti“ u dvorištu komande berlinskih vatrogasaca. Birman vrlo umešno povezuje veliku politiku i lične sudbine – to je savršeno napisana istorijska reportaža i očaravajuća slika jednog kratkog razdoblja koje će se završiti katastrofom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Istorija Evrope
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 304 str.; 978-86-521-0542-7;