knjizara.com
Leto trideset devete

Milivoj Birmanac (autor)

Leto trideset devete
rasprodato

Svet pred ponorom.
Uzbudljiv prikaz jedne sudbonosne godine.
Bilo je vrlo toplo leto te godine kada su ljudi, barem nakratko, želeli da zaborave svakodnevne brige i sporenja velike politike. Kao i 1914, samo nekoliko sedmica kasnije, već na jesen izbiće rat do tada nepoznate žestine i neviđenih strahota.
Verner Birman na uzbudljiv način opisuje taj trenutak evropske istorije, tako dramatičan i bremenit posledicama – upravo leto 1939. I ne bavi se samo ulaskom nemačkih trupa u Prag ili paktom između Hitlera i Staljina. On pred nama rasprostire živu panoramu tih meseci – podseća nas na putovanje mladog Džona F. Kenedija u Evro

pu radi istraživanja građe za svoj doktorski rad, na let pilota Frica Vendela brzinom od 755,1 km/h, što postaje novi svetski rekord, na šlager Lalea Andersena Lili Marlen, kao i na spaljivanje pet hiljada slika „izopačene umetnosti“ u dvorištu komande berlinskih vatrogasaca. Birman vrlo umešno povezuje veliku politiku i lične sudbine – to je savršeno napisana istorijska reportaža i očaravajuća slika jednog kratkog razdoblja koje će se završiti katastrofom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Drugi svetski rat , Istorija Evrope
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 304 str.; 978-86-521-0542-7;