Leksikon srpskog srednjeg veka

Rade Mihaljčić, Sima M. Ćirković (autor)

Leksikon srpskog srednjeg veka

rasprodato

Knjiga namenjena stručnjacima i ljubiteljima zainteresovanim za srpsku prošlost. Više od osam stotina članaka raspoređenih azbučnim redom daju obaveštenja o daleko većem broju predmeta (preko 1200) iz svih oblasti života.
Članci Leksikona grade pozornicu na kojoj se odigrava drama istorijskih zbivanja i promena. Pred čitaocima su saznanja o širokom krugu pojava, ustanova, objekata, koncepata, termina, kojima se u standardnim istorijskim delima ne može posvetiti puna pažnja.


U nastojanju da svestrano osvetli uslove života kod Srba u srednjem veku, Leksikon prelazi granice pojedinih naučnih disciplina i obrađuje sa gledišta celine čovekov ambijent, oruđa i pribore kojima se služio, tehnička znanja kojima je raspolagao, nastoji osvetliti mrežu privrednih, društvenih, pravnih i drugih odnosa kojima je bio obuhvaćen; prikazuje običaje i shvatanja kojima je pojedinac bio uokviren, oblike u kojima se ispoljavao duhovni život, zatim književnost i šire umetnost, kao i mnoge druge aspekte života.
Leksikon sadrži preko 700 strana dvostubačnog teksta sa brojnim ilustracijama.
Kao i svaka ozbiljna knjiga ove vrste Leksikon nudi uz članke popis osnovne literature ili izvora o temi.
Oko Leksikona je bilo okupljeno više od 80 specijalista iz različitih naučnih oblasti: istorije, istorije umetnosti, istorije književnosti, istorije prava, istorije jezika, etnologije, arheologije, muzikologije.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Knowledge; 1999; Tvrd povez; ćirilica; 27 cm; 832 str.;