knjizara.com
Krnjaševci- selo u Sremu

Snežana Aleksić (autor)

Krnjaševci- selo u Sremu
rasprodato

Krnješevci, selo u Sremu, ranije nisu bili predmet interesovanja naše naučne i stručne javnosti. Do sada, objavljene šture, uglavnom sporadične istorijske vesti, koje su površno dotakle ovo mesto, zapretene među stranicama literature koja se u osnovi bavi drugim temama, pružaju informacije koje su sa arhivskom građom, u ovom radu, poslužile za stvaranje slike o razvitku sela u vremenu od XVI do sredine XX veka. Ta slika dopunjena je porodičnim sećanjima zavičajaca Krnješevaca, fotografijama i dokumentima iz privatnih zbirki.

Rad donosi popise graničarskih, starosedelačkih porodica za period XVIII–XIX veka. Ovi podaci mogu po

služiti u istraživanju teme rodoslovlja, starosti i porekla domicilnog stanovništva Krnješevaca, u kojima je oko 1789. rođen Dimitrije Milenić, kasnije, sa monaškim imenom Dositej proiguman manastira Hilandara na Svetoj gori. Zavičajac Krnješevaca bio je i Steva Radovanović, predsednik Petrovaradinske imovne opštine i izabrani predstavnik Zemunskog kotara u Sremskoj županiji 1911–1916. godine. U Krnješevcima je 1895. godine rođen Gavrilo Velikić, ugledno novinarsko pero Kraljevine Jugoslavije, potom, od nastanka četničke organizacije do aprila 1945. godine Velikić je bio šef presbiroa Vrhovne komande Draže Mihailovića.

Pomenuti zavičajci Krnješevaca, kao i selo Krnješevci, sasvim izvesno, prevazilaze okvire lokalne prosopografije i istoriografije. Stoga, ovaj rad ima za cilj da podstakne naučnu i stručnu javnost da u nastupajućem vremenu svoju pažnju usmere ka Krnješevcima.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Krnjaševci
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2023; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 211 str.; 978-86-515-2071-9;