Komentar Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Željko Albaneze (autor)

Komentar Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom

rasprodato

Usvojen je i objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 36/2009, Zakon o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.
Cela njegova regulativa ima tri bitna cilja: zapošljavanje, povećanje zaposlenosti i sprečavanje dugoročne nezaposlenosti u Republici Srbiji.
Radi ispunjavanja ovako postavljenih zahteva, u Zakon je uneto sledećih pet oblasti regulisanja: 1. Utvrđivanje poslova zapošljavanja i određivanje nosioca tih poslova; 2. Preciziranje prava i obaveze nezaposlenih i poslodavaca u kontekstu zapošljavanja; 3. Aktivna politika zapošljavanja; 4. Osiguranje za slučaj nezaposlenosti, i 5.

Druga pitanja od značaja za zapošljavanje (kao što su evidencije u oblasti zapošljavanja, zapošljavanje u inostranstvu, itd).
NOVI ZAKON i dalje reguliše materiju novčane naknade za vreme nezaposlenosti ali je ta regulativa ovim Zakonom inovirana.
Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom ("Sl. glasnik RS", br. 36/09) osim zaštite i podržavanja resocijalizacije invalidnih lica, fokusira se na oblast pripreme i uključivanja invalidnih lica u radni odnos, odnosno za održanje sadašnjeg zapošljenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Zapošljavanje , Osobe sa invaliditetom
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 2009; latinica; 21 cm; 200 str.; 978-86-7889-336-0;