knjizara.com
Javno privatna partnerstva
načela politike i financiranje

E. R. Yescombe (autor)

Javno privatna partnerstva
rasprodato

U knjizi Javno-privatna partnerstva, nacˇela politike i financiranje E. R. Yescombe fokusira se na prakticˇne koncepte, pitanja i tehnike, pri čemu ne pretpostavlja nikakvo prethodno znanje o politikama ili tehnikama finansiranja javno - privatnih partnerstva (JPP-ova).

r>Tokom zadnje decenije finansiranje privatnog sektora kroz javno-privatna partnerstva (JPP-ove) postalo je vrlo popularno u celom svetu kao način osiguravanja i održavanja infrastrukture javnog sektora u sektorima poput prevoza (ceste, mostovi, tuneli, železnica, brodskih luka i aerodroma), društvene infrastrukture (bolnice, škole, zatvori, društveni smeštaj), javnih komunalija (snabdevanje vodom, obrada otpadnih voda, odlaganje otpada), vladinih zgrada kao i drugih specijalizovanih usluga (poput komunikacijskih mreža ili odbrambene opreme).
Javno-privatno partnerstvo, zasnovano na autorovom praktičnom iskustvu i u javnom i u privatnom sektoru, daje pregled kljucˇnih pitanja i upoređuje međunarodne prakse politika u odlučivanju prihvatiti ili ne JPP i specifičnu primenu pristupa ovoj politici kroz JPP ugovore, a od čitaoca ne očekuje nikakvo prethodno znanje o projektnom finansiranju. Javno-privatno partnerstvo bavi se i sa koncesijskim i PFI modelima JPP-ova i omoguc´ava strukturirano uvođenje u ovo područje. Autor se usmerava na praktične koncepte, pitanja i tehnike, pri čemu ne pretpostavlja nikakvo prethodno znanje o politikama ili finansiranju JPP-ova iz međunarodne perspektive prikazuje okvir i razvoj politike JPP-a; pokriva finansijske analize, strukturiranje i investiranje u JPP-ove i sa strane javnog i sa strane privatnog sektora.
„Javno-privatno partnerstvo nudi detaljan pregled novog trenda u kojem vlade u sve većem broju očekuju od privatnog sektora izgradnju upravljanje infrastrukturnim objektima, kao i pružanje specijalizovanih usluga. Tekst obuhvata širok raspon tema, od vrlo uopštene politike s kojom su se susretali javni autoriteti pri razmatranju toga ima li smisla prihvatiti oblike delovanja kroz JPP-ove, do znatno složenijih tehničih tema koje uključuju finansjske analize, nabavku, finansijsko i pravno strukturiranje. Napisana od iskusnog praktičara, rad E. R. Yescombea predstavlja neprocenjiv i merodavan vodič svim stranama uključenima u JPP – od investitora, bankara, preduzec´a koja pružaju infrastrukturu i usluge autoritetima javnog sektora do javnosti u najširem obliku, kao glavnom korisniku JPP objekata i/ili usluga. Knjiga c´e za pocˇetnike biti sjajan uvod u poslovanje JPP-ova, kao i vredan izvor referenci za sve one koji vec´ imaju iskustvo s ovom temom.“
Mojmir Mrak, profesor međunarodnih finansija na ekonomskom fakultetu u Ljubljani, Slovenija


Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija

Izdavač: Mate; 2010; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 380 str.;