knjizara.com
Izvodi iz najznačajnijih odluka Evropskog suda za ljudska prava

Žil Ditertr (autor)

Izvodi iz najznačajnijih odluka Evropskog suda za ljudska prava
rasprodato

U nastojanju da se unapredi sudska praksa, JP „Službeni glasnik” se odlučio da pokrene novu ediciju u kojoj bi se rasvetlila različita područja primene prava. U tom pogledu, jedno od značajnih područja primene prava je i Evropska konvencija za ljudska prava, koja predstavlja međunarodni instrument koji reguliše postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava, kome se građani 45 država Evrope, koje su je ratifikovale, mogu obratiti radi zaštite ljudskih prava povređenih aktom država članica. Početkom marta 2004. godine takva mogućnost je pružena i građanima Srbije. Prema rečima Pjera An

ri Imbera, bivšeg generalnog direktora za ljudska prava Saveta Evrope, knjiga Žila Ditertra Izvodi iz najznačajnih odluka Evropskog suda za ljudska prava je koristan priručnik za onoga ko se prvi put sreće s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava, ali i za iskusnog istraživača. U knjizi je prava namera da se racionalno pristupi razumevanju većeg broja slučajeva koje rešava Sud. I umesto težnje da bude iscrpna analiza pravne prakse koja se odnosi na Konvenciju, ova knjiga prikazuje ključne slučajeve koji ilustruju svaku značajnu odredbu Konvencije i njenih protokola. Prevashodni izvor jesu odluke Suda, a navedene su i odluke Komisije u slučajevima u kojima ne postoji relevantna odluka Suda.
Izloženi po redosledu članova, opsežni izvodi iz ovih slučajeva, a svakako i detaljan sadržaj i indeks, odnosno registar glavnih slučajeva i država, pružaju čitaocima različite mogućnosti pristupa knjizi.
Knjiga Žila Ditertra je važan priručnik i za državne organe u procesu usklađivanja našeg prava s pravom Evropske unije i putokaz za domaće sudove prilikom donošenja odluka koje se odnose na zaštitu ljudskih sloboda i prava.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Krivično pravo , Krivični postupak
Ostali naslovi iz oblasti: Pravo

Izdavač: Službeni glasnik; 2006; Broširani povez; latinica; 23 cm; 406 str.; 978-86-7549-470-6;